10 факта за жирафите, които вероятно не знаете

pixabay.com

Жирафите са забележителни животни, които не биха могли да бъдат сбъркани с никое друго. Живеят в цяла Африка. Най-известен е масайският жираф, който обитава Източна Африка. Той е жълто-червен с тъмнокафяви неправилни петна по цялото тяло.

Жирафите са най-високите бозайници, а дължината им достига близо 6 метра. Мъжките екземпляри тежат около 750 килограма, а женските – с няколко килограма по-малко. В природата жирафите живеят около 45 години, а в плен могат да доживеят до 50-60 години.

Днес ви представяме 10 интересни факта за жирафите, които вероятно не знаете.

1. Раждането на жирафчетата

Когато се раждат, жирафите буквално политат от около 2 метра височина. Малкото жирафче не се контузва, но при този полет към земята пъпната връв се скъсва. Майката е бременна 15 месеца и ражда едно жирафче, тежащо средно 70 килограма.

pixabay.com

2. Бели жирафи

Изключително рядко срещани са белите жирафи. Те обаче не са албиноси, защото очите им са с тъмен цвят. Бял жираф може да се види в Кения, Конго и Северна Танзания.

3. Йерархия в стадото

Жирафите образуват стада, които наброяват между 10 и 70 животни. Понякога жирафите живеят в едно стадо заедно с антилопи и зебри, но това не продължава за дълго. Интересно при тях е, че съществува строго спазвана йерархия в стадото. По-нискостоящите жирафи не се осмеляват да пресекат пътя на по-висшите. Лесно могат да се различат по положението на главата – главатарите винаги я държа по-изправена в сравнение с по-нисшите индивиди.

4. Бягат бързо

При необходимост жирафите могат да развият завидната скорост от 55 км/ч, но не могат да издържат повече от три минути. Освен да бягат те могат и да скачат. За съжаление на африканските фермери, жирафите могат да прескочат оградите им, дори когато са издигнати на височина от два метра.

5. Сънят на жирафите

Morkadis

Жирафите спят само през нощта, а сънят им трае не повече от 20 минути. През деня те компенсират, като по-скоро прекарват известно време в полусън, прекъсван през няколко минути.

6. Гъвкав врат

Вратът на жирафа има само 7 прешлена и е доста по-гъвкав, отколкото изглежда. Жирафите прегъват врата си, като поставят главата върху тялото или опират лицето си в земята. Тези пози са им най-удобни при кратка дрямка.

7. Хранене

Жирафите прекарват по-голямата част от денонощието в хранене. Около 30 килограма са нужни на един жираф всекидневно. Той предпочита млади клонки и листа от акации и други дървета. Жирафите обаче не обичат да пасат трева, защото, за да го направят, трябва да коленичат. Тази неудобна за тях поза заемат, когато пият вода. Те могат да издържат без вода от водоем до две седмици, но си я набавят чрез сочните растения, с които се хранят.

8. Не могат да се прозяват

Жирафът е единственото животно, което не може да се прозява. Всяко друго топлокръвно и студенокръвно животно отваря уста с цел да се насити с кислород. Хората се прозяват над 250 000 пъти през живота си, а жирафите не го правят нито веднъж.

pixabay.com

9. Естествени врагове

Жирафите нямат много естествени врагове в природата. Единствените животни, които посмяват да нападнат жираф са лъвовете. Те ги атакуват изключително рядко. Сам лъв много трудно би повалил жираф, защото той умело се защитава със силни ритници с копита.

10. Уникална окраска

Всеки жираф притежава уникална окраска. Тя е нещо като отпечатъка на пръстите на човек – няма два еднакви. Интересен факт е, че може да се съди за възрастта на жирафа по петната на козината му – колкото са по-тъмни са, толкова е по-възрастен.

източник: 10te.bg

Вижте още:

15 факта за животните, които ще стоплят сърцето Ви

10-те най-отровни животни в света

Изгубили сме 68% от гръбначните животни за по-малко от 50 години

5 отровни животни, които могат да спасят живота ви

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.