10-те най-интересни геоложки формации в света

Въпреки техническият напредък на хората, творенията на природата са много по-красиви и уникални. Тук ще можете да разгледате и прочетете за десетте най-интересни, изцяло природни геоложки формации, в които няма никаква човешка намеса.

Пещерата на кристалите – Мексико

я1Размерите на някои от кристалите в тази пещера са огромни – достигат височината на къща! Темповете с които растат са изключително бавни. Според учените за формирането им са били нужни милиони години.

Окото на Сахара – Мавритания

р3Вече ви разказахме за този красив природен феномен, намиращ се сред пясъците на Сахара. Статията можете да прочетете ТУК.

Пътят на великаните – Ирландия

я3Така нареченият път на великаните е съставен от 4000 вулканични стълба. Те са с толкова правилна форма, че изглеждат сякаш са дело на хората.

Пълзящите камъни, Долината на смъртта

я4Разказахме ви и за мистеризоните пълзящи камъни в Долината на смъртта. Статията можете да прочетете ТУК.

Кулите на планината Еребус – Антарктида

я5Хилядите ледените кули, които бълват пара са разположени върху действащ вулкан, който се извисява на 3000 метра височина.

Естественият ядрен реактор – Габон

88Това е естествен, самосъздал се ядреан реактор, който е на възраст 2 милиарда години. Той функционира благодарение на урановото си гориво.

Светът на ледените гиганти – Австрия

Morkadis

светът наРека Залцах е прокопала проходи в Алпите, създавайки най-голямата ледена пещера в света.

Тротоарните павета – Тазмания

паветаТова са природни формирования, които изглеждат като павета, създадени и подредени от човешка ръка. Предполагаемата им възраст е 60 милиона години.

Памуккале – Турция

памукалеПреводът на „Памуккале“ от турски е Памучният замък. Това са красиви тераски, които са се образували от минарални и варовикови отлагания.

Пещерата Фингал – Шотландия

пещератаТази пещера се намира на остров Стафа. Морските вълни, които се разбиват тук са изваяли пещерата, придавайки и причудливи форми.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

4 коментара
  1. Денис Кръстев 11 години ago
  2. Renny 10 години ago
  3. Анонимен 10 години ago
  4. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.