11 интересни факта от известни книги

книги

Bright Side твърдо вярва в това, че всяка книга има своята скрита тайна или неразказана история. Ако не вярвате, вижте тези любопитни и малко познати факти и ще се убедите сами.

1. Ако мислите, че четенето на криминална литература не ви дава никакви практически знания, грешите. В действителност, подробното описание на отравянето с талий, дадено от Агата Кристи в книгата “Бледия кон”, спасява човешки живот. През 1977 г., момиче, прието в болница в Лондон страда от неизвестна болест, която озадачила лекарите. Медицинската сестра, която по случайност била почитател на детективски истории, осъзнала, че симптомите на пациентката са типични за отравяне с талий, благодарение на което лекарите спасили живота на момичето.

2. Смята се че името на известния дистопичен роман на Рей Бредбъри “451 градуса по Фаренхайт” произлиза от факта, че хартията се запалва и изгаря при тази температура. Истината е, че хартия гори при 451 градуса, но не по Фаренхайт, a по скалата на Целзий. Както авторът на книгата обяснява по-късно, объркването било неволна грешка – специалистът по пожарна сигурност, който консултирал Бредбъри при избора на име за книгата просто объркал скалите.

3. Изразът „Две плюс две е равно на пет“ се среща в глава седма на романа на Джордж Оруел “1984”. Смята се, че е произлязa от идеята за постигане на петгодишен икономически тласък само за четири години, теория популяризирана в Съветския съюз.

4. През 1965 г. американската художничка Барбара Ремингтън трябвало да направи корицата на “Хобитът” и “Властелинът на пръстените“. Илюстраторката със сигурност не е имала шанс да прочетете книгата преди да подготви своята рисунка. В резултат на това, на корицата на книгата може да се види една жаба, гущер, две емута и някакъв вид дърво с розови луковици на върха. Добре дошли в Средната земя!

5. Лев Толстой имал скептично отношение към световно известния му шедьовър “Война и мир”. През януари 1871 г. той изпратил писмо до своя приятел Афанасий Фет, в което пише: „колко съм щастлив, че никога повече няма да напиша такъв многословeн боклук като “Bойна и Мир”.

6. Дж.K. Роулинг завършва “Хари Потър и философският камък” още през 1995 г. Литературният й агент представил ръкописа на дванадесет издателства. Всяко едно от тях го отхвърлило. Една година по-късно издателската къща Блумсбъри се съгласила да я публикува. Въпреки това нейният директор посъветвал Роулинг да си намери друга работа, тъй като е малко вероятно да печели пари от писането на книги за деца.

7. Виктор Юго бил на почивка, когато “Клетниците” трябвало да бъде издадена. Любопитен за реакцията на публиката, той изпратил телеграма, съдържаща един въпросителен знак до своя издател. Издателят отговорил многословно – с удивителен знак, за да предаде успеха на книгата. Това вероятно е най-кратката кореспонденция в историята.

8. В измислената морска песен от “Островът на съкровищата” на Робърт Луис Стивънсън се пее “Петнадесет души върху гърдите на мъртевца. Йо-хо-хо, и бутилка ром”. Мнозина предполагат, че “Йо-хо-хо” е  смеха на пиратите. Оказва се, че тази моряците пеели тази песен, докато теглели въжета или извършвали друга напрегната работа в екип.

9. Йън Флеминг, авторът на поредицата за Джеймс Бонд започва да пише първата си книга, Casino Royale, в Ямайка. Запален наблюдател на птици, Флеминг попаднал на книгата на американския орнитолог Джеймс Бонд. Името му се сторило кратко и мъжествено. Любопитно, е че във филма за Джеймс Бонд, Die Another Day, в една от сцените героят на Бонд разглежда книгата на Джеймс Бонд, озаглавена “Птици от Западна Индия”. По-късно той се запознава с едно момиче и се представя като орнитолог.

10. Марк Твен твърди, че ръкописът му на “Приключенията на Том Сойер” е първият, който някога е писан на пишеща машина. Изследователите и биографи на Твен, обаче, посочват, че първата книга, написана на пишеща машина е “Живот по Мисисипи”.

11. Аладин, един от главните герои на “Приказки от хиляда и една нощ”, всъщност е китаец, който живее на улицата.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.