11 удивителни факта за отровните растения и гъби

Знаете ли, че в сурово състояние почти всички гъби са отровни? Или че много растения се ценят тъкмо заради отровата си? Подбрахме за вас 11 любопитни подробности.

1. В сурово състояние почти всички гъби са отровни. Когато обаче се задушат или приготвят на пара, отровните вещества в ядливите гъби се разпадат.  Единственото изключение са  познатите като „салатни гъби“ видове, като например култивираните печурки, които може без риск да се консумират и сурови.

2. Сама по себе си мастилената копринка е безвредна – но тежко на онзи, който я консумира в съчетание с алкохол! Защото едно от веществата, които съдържа, а именно коприн, пречи на алкохола да се разгражда в организма. Когато се натрупат в тялото, неговите междинни продукти имат токсичен ефект. Така последствията за потърпевшия може да се окажат доста неприятни: зачервяване на лицето, ускорен пулс, сърцебиене, горещи вълни и усещане за слабост. На медицински език това се нарича копринов синдром.

3. Гъбата киселка е особено коварна. Когато човек я яде за първи път, тя му понася добре и дори му се услажда. Но организмът развива чувствителност към нея, която се повишава с всяко следващо ядене и последствията може да са смъртоносни.  В кръвта се образуват комплекси антиген-антитяло срещу съставките на тази гъба. Така при повторна консумация може да се стигне до хемолиза – разпад на червените кръвни клетки.

4. Някои видове гъби са известни с това, че особено добре поглъщат и съхраняват радиоактивни частици. Сред тях са например канелокафявата манатарка и жълтата рогачка. Но гъбарите, които имат смартфони, могат да проверяват съдържанието с помощта на едно приложение, разработено от учени. За целта фотосензорът се облепва с черно тиксо, така че върху него да попадат само радиоактивни лъчи.

5. Заради радиоактивното натоварване експертите съветват да не се ядат повече от 250 грама диви гъби на седмица.

6. Най-често гъбните отравяния се дължат не на консумацията на отровни, а на прекалено стари или неправилно съхранявани гъби.

7. 80 до 90 на сто от гъбните отравяния в Централна Европа са причинени от консумацията на зелена мухоморка. Дори само 50 грама от прясната гъба може да бъдат смъртоносни. Отровни са съдържащите се в зелената мухоморка аматоксини, 5 до 7 грама от които са достатъчни  да убият възрастен човек, като за деца фатална е и една двадесета част от дозата.

8. Растителната отрова може да се открие на най-неочаквани места. Така например цветовете на някои видове рододендрон съдържат отровата  родотоксин. Тя предизвиква остри признаци на отравяне като световъртеж, понижаване на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, парализа, гадене, повръщане и диария. Отровата се натрупва в меда, произведен от пчели, посетили такива цветове. Във всеки случай опасност съществува само на местата, на които растението е особено разпространено. Едно от тях е например турското Черноморие.

9. Много случаи на растително отравяне са причинени напълно умишлено – потребителите се надяват да постигнат опияняващ ефект чрез пушенето или яденето на определени растения. Например татулът е силно токсично растение, което може да причини дори смърт. Съдържа алкалоиди, водещи до халюцинации, когато дребни количества от татул се сваряват на чай, ядат или пушат.

10. Едно растение, което не е отровно, но чието действие не бива да се подценява, е фъстъкът.  Малките мазни ядки причиняват задушаване при децата по-често, отколкото например погълнатите по невнимание играчки. 50 до 98 от документираните в клиниките случаи се дължат именно на уж невинните фъстъчета.

11. Много отровни растения се ценят високо в медицината. Ако са дозирани правилно, те притежават важни целебни свойства. Например активното вещество на напръстника, дигоксинът, се използва за лечение на сърдечни заболявания.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Morkadis

9 отровни американски храни, забранени по света

10-те най-отровни паяка в света

Най-отровните растения на планетата

Ще се появят ли отровни хора?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.