12 нехудожествени книги, които трябва да прочетете

книга

Повечето от нас предпочитат художествената литература в свободното си време. Нехудожествените произведения обаче също могат да ви дадат много – себепознание, вдъхновение, насока. Днес решихме да ви препоръчаме 12 книги, с които е добре да обогатите библиотеката си.

1. „Яж, моли се и обичай” от Елизабет Гилбърт. За да намериш себе си се налага да направиш неща, които не си правил преди. Точно така постъпва Гилбърт, за да се спаси.

2. „Кратка история на времето” от Стивън Хокинг. За тези, които се вълнуват от проблемите за вечността, вселената и т.н., това е задължително четиво. От него са продадени над 10 милиона копия.

3. „Вторници с Мори” от Мич Албом. Тази книга отново е свързана с влиянието на медиите. Представен е епичен сблъсък на гледни точки между умиращ професор и някогашен негов студент.

4. „Собствена стая” от Вирждиния Улф. Макар да е есе на Улф с измислен разказвач и персонаж, тази нейна творба се счита за нехудожествена проза. Засяга проблемите на жените.

5. „Вторият пол” от Симон дьо Бовоар. Тази творба от 1949 г. е едно от най-ключовите феминистки четива. Понякога търпи критики заради липса на обективност.

6. „Владетелят” от Николо Макиавели. Смята се за първата книга за модерна философия. Пионерско четиво за управлението и политиката, съветите, които могат да се приложат в най-различни сфери.

7. „Не правете от мухата слон” от Ричард Карлсън. Карлсън е бил психотерапевт. Тази негова книга ни показва как да бъдем ефективни, въпреки стресовото ежедневие.

8. „Седемте навика на високоефективните хора” от Стивън Кови. За тези с бизнес насоченост – това е за вас. Продадена е в над 25 милиона копия в цял свят и е преведена на 38 езика.

9. „Проблясък. Силата на мигновените решения” от Малкълм Гладуел. Книгата ни показва как спонтанните решения понякога могат да бъдат по-добри от тези, взети след милион премисляния.

10. „Изкуството на войната” от Сун Дзъ. Книга с изключително влияние върху източното и западното военно мислене. Задължително четиво.

11. „Най-великият търговец в света” от Ог Мандино. Може да изглежда като едно от многото корпоративни произведения, но това е само на пръв поглед. Този бестселър не само ни разкрива тайните на търговията, но и е духовно вдъхновение.

12. „Изкуството на щастливия живот” от Далай Лама. Тук Далай Лама се опитва да ни покаже, че щастието на човек зависи повече от неговата нагласа, отколкото от заобикалящата го среда. Освен това, книгата е написана красиво и разбираемо.

инфо: expert.bg

Вижте още: 

10 КНИГИ ЗА БОРБА НА ЧОВЕКА СРЕЩУ СИСТЕМАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.