12 странни неща, които хората правят насън и причините за тях

сън

Да се наспиш добре е един от най-лесните и най-важните начини да имаш продуктивен и приятен ден след това, пише Little Things.

Съществуват обаче множество навици, които могат да попречат на човек да се наспи. Въпреки че съществуват някои прости начини да предотвратим хъркането например, науката познава доста по-странни и направо шантави навици, които също спохождат хората.

Ето някои от тях.

1. Говорене насън

Говоренето насън възниква, когато човек говори или издава звуци в съня си.  Понякога речта може да е ясна, а друг път неразчленена или направо безсмислена. Това изглежда странно, но обикновено не е упорит проблем. Феноменът често се свързва с болест, прекаляване с алкохол, повишен стрес или недостиг на сън.

2. Парализа по време на сън

Този вид парализа обикновено се появява точно преди да се събудите, когато имате усещането, че сте будни, но все още не може да движите нито една част на тялото си. При този феномен част от мозъка се събужда по-рано от другите, което дава усещане за внимание, макар че мускулите на тялото са парализирани. Това е стряскащо явление, но не е опасно.

3. Усещане за падане

Обикновено когато сънувате, тялото ви е сковано, но понякога започвате да сънувате преди тялото да се е отпуснало напълно. В такива случаи някои по-живи сънища със сцени като падане от скала, небе или просто спъване, създават доста ужасяващо усещане. Причините са свързани с умора и прекален стрес.

4. Ходене насън

Сомнамбулите са едни от по-добре изучените типове и обикновено за такива приемаме хора, които стават от леглото по време на сън и започват да ходят. Като правило, по-късно те не си спомнят за нищо, което се е случило по време на сън. Щурането из стаята или къщата може да не е толкова опасно, но невъзможността да си припомниш каквото и да било е доста страшна. И тук алкохолът, стреса и някои лекарства са сред основните причини.

5. Ядене насън

Онези, които се хранят насън, предпочитат най-вече сладки храни с много калории и понякога го правят до 4-5 пъти на нощ. Някои дори похапват странни комбинации, които нормално не биха опитали. Учените обясняват яденето насън със същите причини, както и ходенето. Тук рисковете са свързани с порязване при работа с прибори или пък повреждане на зъбите, ако захапете замръзнала храна.

6. Синдром на експлодиращата глава

Morkadis

Това усещане е много странно и неприятно. Изведнъж спящият се събужда с усещането, че е чул много силен звук, проблясък и усещане за експлозия вътре в главата. В действителност, нищо не се е случило. Този синдром е сходен на усещането за падане, тъй като тялото още не е изпаднало в дълбок сън и части от мозъка все още функционират, което води до едно много стряскащо изживяване.

7. Хъркане

Почти всеки в някакъв момент от живота си хърка. Обикновено това не е повод за безпокойство, но понякога за явлението има по-сериозни обяснения като високо кръвно, затлъстяване, порок на сърцето и инсулт. Най-вероятно обаче причините са алкохол, лекарства, много мека възглавница и наднормено тегло.

8. Неконтролируемо движение на очите

Ако наблюдавате отстрани някой с подобно поведение, то изглежда доста странно. Тялото е в покой, но с течение на съня очите се движат и примигват неконтролируемо. Това е и фазата, когато сънищата изглеждат най-реални. Но дори когато човекът срещу вас е с широко отворени очи по време на сън, бъдете спокойни – той наистина спи.

9. Секс в просъница

Според едно проучване сред 800 пациенти с различни разстройства на съня, 8 процента от тях страдат от този феномен, който се изразява в започването на секс с партньора, докато спите. И тук главен виновник е все още активният мозък или пък еротичен сън.

10. Внезапно събуждане

Случвало си ви се е тъкмо да се унасяте, когато внезапно да скочите в леглото? Ако да, не сте сами – около 70 процента от всички хора в даден момент са изпитвали подобно усещане. Това подскачане обикновено възниква, когато сте на път да заспите и често причинява ускорен пулс и усещане за паника.

11. Паническа атака

Тези атаки, при които ви завладява внезапно усещане за страх или паника, се срещат по-често при децата. Пристъпите могат да продължат от 2 до 20 минути и понякога са много плашещи. Тези кошмари се причиняват от разстройства в съня, мигрена или травми по главата. Най-добре е да не будите хората в такъв момент.

12. Шофиране насън

Някои сомнамбули дори успяват да стигнат до колата и да я подкарат, понякога на дълги разстояния. Интересно е, че през цялото време те изобщо не се събуждат, но броят на пътните инциденти, предизвикани от тях, си остава неясен. Това е много опасен навик, предизвикан често от изтощение, алкохол и силни лекарства.

инфо: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.