14 изоставени летища

Някога те са били модерни и пълни с хора. Днес са призраци. Вижте тъжната гледка на 14 изоставени летища:

Castellón–Costa Azahar, Испания

1

Летището беше отворено през март 2011 година. Построяването му е струвало 150 млн. евро. Така и нито един граждански полет не е излетял от там.

Построяването на летището е движено основно от Карлос Фабра, който в момента е разследван за корупция и укриване на данъци.

Летище Дон Кихот, Испания

2

Ако ви се струва, че 150 млн. евро е загуба на голяма сума, какво ще кажете за 1.1 млрд. евро! Идеята за летището, чието официално име е Ciudad Real Central, се появява през 1990 година, като алтернатива на Мадрид Барахас.  Това е първото и последно частно летище в Мадрид. То фалира през април 2012 година.

Berlin Templehof, Германия

3

Построено е през 1923 година, а затваря през 2008 година. До построяването на Пентагона това е било най-голямата сграда в света. Днес е огромен парк. Тук често се правят техно фестивали или други събития.

Croydon Airport, Англия

4

Това е едно от първите големи летища от периода преди Втората световна война. Пистата минава през шосе, където трафикът е спиран от полицай, размахваш червен флаг, когато е излитал или кацал самолет.

Morkadis

Никозия, Кипър

5

След турската инвазия от 1974 година летището спря работа. Днес то се намира в ничия земя, която е буферна зона под защитата на ООН.

RAF Binbrook, Англия

1

Било е използвано от бомбардировачи по време на Втората световна война. Британските военновъздушни сили го ползват до 80-те години.

Международно летище Газа, Ивицата Газа

2

Другото му име е Международно летище Ясер Арафат. Отваря врати през 1998 година, когато обслужва 700 000 пътници. През 2001 година израелските сили заглушават радара му и го правят неизползваемо.

Stapleton International Airport, САЩ

3

Обслужва Денвър, Колорадо между 1929 година и 1995 година. След това тази функция се мести на Denver International. През юли 1997 година буря създава големи щети и е затворено. Днес от него е останала само една контролна кула.

Marine Corps Air Station El Toro, САЩ

4

Тук е сниман филмът „Денят на независимостта“ с Уил Смит през 1996 година. Затваря врати през 1999 година.

Galeville, САЩ

5

Това малко военно летище е било построено през Втората световна война. Имало е две писти.

Johnston Atoll Airport, САЩ

6

Намира се на малък атол в Тихия океан. Затваря през 2005 година. Имало е подземна болница и персонал от 400 души.

Floyd Bennett Field, Ню Йорк, САЩ

1

Днес функциите му са иззети от Newark Airport в Ню Джърси, а то е красив парк.

Robert Mueller Municipal Airport, САЩ

2

Обслужва градовете Остин и Тексас от 1928 до 1999 година. По-късно е заменено от Austin Bergstrom International Airport. Днес от него е останала само една контролна кула.

Kai Tak International Airport , Хонконг

3

Това е главното летище на Хонконг от 1925 до 1998 година. Заобиколено е от планини и сгради и е било известно като едно от най-трудните за излитане и кацане в света. На писта 13 самолетът е трябвало да направи обръщане на 90, а понякога и на 180 градуса, за да изпълни маневрата си.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

ЗЛОВЕЩИ И ИЗОСТАВЕНИ ЛУДНИЦИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.