15 места, които ще ви накарат да захвърлите всичко и да тръгнете на пътешествие

Във всеки от нас се крие нестихваща страст за изследване на нови места. За щастие, на нашата планета е пълно с невероятни природни чудеса, които ни предоставя приключения, достатъчни за цял живот.

Например…

Рорайма – планина от древни приказки

2

Планината Рорайма, намираща се на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана, е една от най-старите формации на Земята – на възраст около 2 милиарда години. Тя е от онези невероятни кътчета на планетата, които спират дъха и се запечатват завинаги в съзнанието.

Рорайма е известна като най-високата равна планина в света с височина от 2810 м.

3

От това невероятно място извират притоци на три от най-големите реки на Южна Америка – Амазонка, Ориноко и Есекибо. Според една индианска легенда Рорайма е „майка на всички води“ и дом на богинята Куин – „прародителка на цялото човечество“.

Вратата на ада, Туркменистан

Вратата на ада, Туркменистан

Почитатели на Данте, внимавайте! Вратата на ада действително съществува. Тя се намира в средата на необитаема пустиня край град Дарваза в Туркменистан.

Земята се отваря в огромна, вечно горяща дупка насред пустинята Каракум. Гледката е особено впечатляваща нощно време, когато червеният кратер  се откроява на фона на пълната тъмнина наоколо с безбройните огнени езици, които се извиват в  безумен танц.

Вратата на ада

Какво е това? Кратер, от който излиза непрестанно природен газ. И той гори вече десетилетия, подпален от хората преди 45 години! Диаметърт му е между 60  и 100 метра, а дълбочината поне 50. Пламъците  се захранват от излизащия непрекъснато отдолу газ.  На човек му изглежда обаче като че ли скалите и пясъците излъчват огромно количество топлина. На около километър наоколо земята е сива и безплодна, обитавана само от паяци и гущери.

Ледените пещери Менденхол, Аляска

Morkadis

аляска

Глетчерът Менденхол е една от най-популярните атракции на Аляска. Особено впечатляващи са ледените пещери. Понеже се топи, водите му образуват красиви ледени образувания.

аляска 1

Предимството на тези ледени пещери е, че са лесно достъпни за туристи. Можете да посетите ледените пещери на Менденхол по всяко време на годината.

Потъналата гора в Казахстан

Потъналата гора

Истинско райско кътче. Голите дървета стърчат от тюркоазените води на езерото Каинди в планината Тян Шан, което е разположено на 129 километра от град Алмати. Смърчовете са частично потопени, а сухите им върхове се извисяват зловещо над водата. Под повърхността обаче те са почти перфектно запазени и привличат водолази от цял свят.

Потъналата гора 1

Езерото се образува след земетресение през 1911 година. Предизвикано е голямо свлачище, което блокира клисурата и образува естествен бент.

Прейкестолен, Норвегия

Норвегия

Скалата се намира в Норвегия и има наистина внушителни размери. Когато човек се изкачи до най-горната ѝ част, пред него се открива зашеметяваща панорамна гледка към цветните долини и езера.

4

Скалата е известна още с прозвищата си „Пулпит Рок“ или „Молитвената скала“. Висока е 604 метра и е една от най-популярните туристически дестинации в Норвегия.

Крайморският парк „Хитачи“, Япония

Япония

Той е създаден през 1991 г. на мястото на бивша военна база на САЩ и в момента заема площ от 3.5 хектара.

През пролетта повече от 4.5 милиона сини цветчета (немофилия) изпълват целия парк и създават илюзията за сливане на небето и земята.

Водопадът Анхел, Венецуела

Венецуела

Водопадът Анхел е най-високият непрекъснат водопад в света, който се спуска от височина от 979 метра. Анхел е разположен на територията на Венецуела и се намира на ека Чурун.

Венецуела 1

От юни до декември, когато е дъждовният период, Анхел е изключително живописен водопад, докато през останалата част от годината той е тънка струя вода.

Огненото езеро Нирагонго, Конго

Огненото езеро

Огненото езеро в кратера на Нирагонго е най-голямото такова в света. Дълбочината му варира в зависимост от степента на активност на вулкана – от 3250 до 600 метра. Нирагонго изригва много често, от 1882 г. насам са регистрирани 34 изригвания.

Огненото езеро 1

Уникалното езеро е образувано благодарение на това, че изригващата лава е изключително течна. Това се дължи на химическия й състав – тя съдържа много малко кварц. Потоците лава, течащи по склона на вулкана, могат да развият скорост от 100 км. в час и понякога достигат града, излагайки на опасност жителите му.

Големият призматичен извор, САЩ

йелоустоун

Големия призматичен извор (Grand Prismatic Spring) в Уайоминг се намира в най-стария национален парк в света – Йелоустоун. Този прелестен горещ извор се нарежда на първо място по големина в САЩ и на трето в света.

Йелоустоун

 

Диаметърът­ му е около 91-92 м. а дълбочината около 50м. Изумително красиво обагрените му води дължат невероятните си цветове на различни видове бактерии, живеещи при различна температура в отделните части на водоема.

Скорсби, Гренландия

Гренландия

Скорсби или Кангертиттивак е най-големият фиорд на света. Разположен е в източната част на Гренландия. Дълъг е 350 км, а дълбочината му достига 1450 m. Представлява тектоническа падина, залята от морето.

Гренландия 1

В близост до него се намира малко китно селище с цветни къщурки.

Клаксвуйк, Фарьорските острови

2

Кла̀ксвуйк е вторият по големина град във Фарьорски острови след столицата Торсхавн. По данни от преброяването през 2006 г. населението му е 4645 жители.

Планината на дъгата, Перу

Планината на дъгата, Перу

Vinicunca е свещена планина за местните. Тук пейзажът се променя с всеки изминат метър.

Планината на дъгата, Перу 1

Може да разгледате висящи ледници, тюркоазени езера, цветни хълмове, срещи с хората кечуа и тъмночервени долини, обитавани от алпаки.

Оризовите тераси в Му Канг Чай, Виетнам

Оризовите тераси

Оризовите тераси 1

Му Канг Чай е едно от най-поразителните места във Виетнам – с терасирани оризови полета и планински пейзажи.

„Вълната“, между Аризона и Юта, САЩ

Аризона

Вълната е формирана от пясъчни дюни на възраст от 190 милиона години, които са се превърнали в скали.

Това  образувание е достъпно само пеш – чрез 4-5 километров поход и е строго контролирано.

Петнистото езеро в Канада

Петнистото езеро

То е разположено в най-северната провинция Британска Колумбия в Канада, в близост до град Осойос. Цялото езеро е като надупчено от разноцветни кръгли петна.

Петнистото езеро 1

Причина за тяхното образуване е високото минерално съдържание на водата – там са едни от най-високите нива на магнезиев сулфат, калциев и натриев сулфат. Водата също така съдържа изключително високи концентрации на осем други минерала. Открити са сребро и титан, които са били добивани дори през Втората световна война. При изпаряването на водата веществата се втвърдяват и се концентрират на отделни зони.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

9 туристически дестинации, които само най-смелите посещават

Призрачно красиви къщи – СНИМКИ

Екстремни места за живеене

Места, на които снимането е забранено

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.