15 невероятни научни факта, които ще ви изумят

скелет

Бебетата имат около 100 кости повече от възрастните

Бебетата се раждат с около 300 кости, със сухожилия между повечето от тях. Тази допълнителна гъвкавост им помага по време на раждането и позволява бърз растеж. С години много от костите се сливат и така броят им намалява до 206.

Айфеловата кула е с 15см по-висока през лятото

Когато едно вещество бъде нагрято, частиците му се движат повече и заемат повече пространство – това е известно като топлинно разширяване. По същата логика, по-ниската температура води до свиване. Нивото на живака в термометъра например се покачва и спада с промяната на обема на метала според температурата. Този ефект е най-драматичен при газовете, но се наблюдава също при течностите и твърдите вещества. По тази причина големи постройки като мостове е строят със свръзки, които им позволяват да се разширяват и свиват, без да се рушат.

20% от кислорода на Земята идва от Амазония

Атмосферата ни е съставена от около 78% азот и 21% кислород, плюс различни други газове в по-малки количества. Повечето живи организми на Земята имат нужда от кислород, за да живеят, като го превръщат във въглероден диоксид при дишане. За щастие, растенията постоянно възобновяват кислорода чрез фотосинтезата. При този процес, въглеродният диоксид и водата се превръщат в енергия, а това освобождава кислород. С площ 5.5 милиона кв.км, амазонската дъждовна гора произвежда значително количество от кислорода на Земята и поглъща много от въглеродния диоксид.

Някои метали са толкова реактивни, че избухват при контакт с вода

Има метали – включително калий, натрий, литий, рубидий и цезий – които оксидират моментално, когато са изложени на въздух. Могат дори да експлодират, ако бъдат пуснати във вода. Всички елементи се стремят към химическа стабилност – с други думи, да имат цяла външна обвивка от електрони. За целта, металите принципно освобождават електрони. Алкалните метали имат само един електрон във външната си обвивка и лесно отдават този нежелан пътник на друг елемент. В резултат на това те образуват съединения с други елементи толкова бурно, че такива не съществуват независимо в природата.

Чаена лъжичка материал от неутронна звезда би тежала 6 милиарда тона

Неутронната звезда е остатък от масивна звезда, изчерпала горивото си. Умиращата звезда избухва в свръхнова, а ядрото й се поддава на собствената си гравитация, образувайки супер плътна неутронна звезда. Астрономите измерват тези звезди или галактики в слънчеви маси, като една слънчева маса е равна на масата на Слънцето. Типичната неутронна звезда е около 3 соларни маси, събрани в сфера с радиус около 10км – това е една от най-плътните материи, известни във вселената.

Хаваи се придвижва със 7.5см към Аляска всяка година

Земната кора е разделена на огромни парчета, наречени тектонични плочи. Те непрекъснато се движат, изтласквани от потоци в горната мантия на Земята. Горещи, по-малко плътни скали се издигат, след което се охлаждат и потъват, а това поражда въртящи течения, действащи като гигантска поточна линия, която бавно измества тектоничните плочи. Хаваи е насред тихоокеанската тектонична плоча, която бавно се измества на северозапад към северноамериканската плоча. Скоростта на това движение може да се сравни със скоростта, с която растат човешките нокти.

Варовикът е съставен от трилиони микроскопични фосили на планктон

Едноклетъчни водорасли наречени коколитофори са живели в земните океани 200 милиона години. За разлика от останалите морски растения, те се обгръщали с калцитни обвивки, наречени коколити. Преди около 100 милиона години, условията са довели до натрупването на коколитофори в дебел слой на морското дъно, образувайки бял килом. С натрупването на още седименти отгоре, налягането е компресирало коколитите в скала, създавайки варовикови депозити като белите скали на Доувър. Коколитофорите са само един от праисторическите видове, които са били обезсмъртени във фосили.

Morkadis

След 2.3 милиарда години на Земята ще е твърде горещо за живот

През следващите стотици години, Слънцето ще става все по-ярко и горещо. След около 2 милиарда години, температурата ще е толкова висока, че ще изпари океаните и ще направи живота на Земята невъзможен. Планетата ни ще се превърне в пустиня като Марс. Разширявайки се в червен гигант, Слънцето евентуално ще погълне Земята.

Полярните мечки са почти невидими за инфрачервените камери

Термалните камери засичат отделяната от обекта топлина, но полярните мечки са експерти в изолацията. Те пазят топлината си благодарение на дебел слой мазнини под кожата. Освен това имат много плътна козина, която им помага да издържат на най-мразовитото време.

Светлината достига от Слънцето до Земята за 8 минути и 19 секунди

В космоса светлината пътува с 300 000км/секунда. Дори с тази скорост, изминаването на 150 милиона километра отнема време. Но осем минути все пак е доста малко, сравнено с 5 часа и половина, които са нужни на слънчевата светлина да стигне до Плутон.

Ако премахнем празното пространство в атомите, цялата човешка раса би се побрала в размера на кубче захар

Атомите, които изграждат света около нас, изглежда солидни, но всъщност представляват 99.9999% празно пространство. Един атом се състои от малко, плътно ядро, обградено от облак електрони, разпръснати на пропорционално голямо разстояние. Причината е, че като частици, електроните се държат като вълни. Те могат да съществуват само където гребените на тези вълни се срещат правилно. Вместо да съществуват в една точка, местоположението на всеки електрон е разпределено в обхват от възможности – орбитала. Затова заемат много голямо пространство.

Стомашната киселина е достатъчно силна да разгради ножчета за бръснене

Стомахът разгражда храната благодарение на силно корозивна хидрохлорна киселина с pH 2 до 3. Тази киселина също така атакува стомашната лигавица, която се предпазва като изпуска бикарбонатен разтвор. Лигавицата все пак трябва да се подменя постоянно и се обновява напълно на всеки четири дни.

Земята е огромен магнит

Ядрото на Земята е сфера от солидно желязо, обградена от течно желязо. Вариациите в температурата и плътността създават течения в това желязо, което пък произвежда електрически потоци. Подравнени по въртенето на Земята, тези електрически потоци се обединяват и създават магнитно поле.

Венера е единствената, която се върти по посока на часовниковата стрелка

В началото нашата слънчева система е била въртящ се облак от частици и газ, които са образували въртящ диск със Слънцето в центъра му. Поради този общ произход, всички планети се въртят около Слънцето в една посока и приблизително в една равнина. Освен това се въртят около себе си в една посока (обратно на часовниковата стрелка) – с изключение на Уран и Венера. Уран се върти настрани, докато Венера – в обратната посока. Най-вероятната причина за това са гигантски астероиди, които са ги ударили в далечното минало.

Бълхата ускорява повече от космическа совалка

Скачащата бълха достига зашеметяващата височина от 8см за милисекунда. Ускорението е промяната в скоростта на даден обект за определено време, често измервано с “G”, което е равно на земното ускорение (9.8м/с²). Бълхите изпитват 100g, докато космическата совалка достига до около 5g. Тайната на бълхата се крие в еластичен протеин, който й позволява да съхранява и освобождава енергия, подобно на пружина.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.