15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо (Част 2)

Продължение от част 1

8. Смях

смях

Чувате края на вица и ви обзема особено чувство: изпитвате неконтролируемото желание да издавате спастични звуци. Смехът е странно нещо. Защо се смеем?

Психолозите смятат, че той е поведенчески отговор, който служи като сигнал към другите, предаващ позитивни емоции, намаляващ стреса и допринасящ за сплотяването на групата. По същите тези причини се смеят шимпанзетата и орангутаните.

Всъщност, има теория, че смехът е еволюирал от грухтенето. Когато нашите древни предшественици се боричкали, те грухтели и това постепенно се е превърнало в смях.

9. Мигане

1

Не е толкова странно, че мигаме: за една десета от секундата това действие почиства очите и ги овлажнява. Странно е обаче, че не забелязваме как светът се скрива на всеки 2 до 10 секунди!

Учените са открили, че човешкият мозък има таланта да игнорира моментните затъмнения. Мигането потиска активността в няколко зони на мозъка, които са отговорни за засичането на промени в околната среда. Това е причината да не ви прави впечатление.

10. Разсейване

2

Независимо колко много се опитваме да се фокусираме в някоя ежедневна задача като например миенето на зъби или чакане на опашката за кафе, невъзможно е да не се отнесем поне за малко. За щастие, това е нещо хубаво и стимулира креативността и въображението.

Вместо да остава напълно фокусирано върху скучна и позната задача, невроучените са открили, че вниманието ни често се лута и в 13% от времето се отнасяме.

11. Триизмерно виждане

Morkadis

око

Как така имаме две очи, а виждаме триизмерно? Всъщност това е трик на мозъка. Той улавя леката разлика между образите от лявото и дясното око, след което използва двете версии на сцената и реконструира дълбочината й.

За близко намиращ се обект, мозъкът регистрира събирането на очите или ъгъла, под който те се фокусират върху обекта, за да прецени колко далеч се намира той.

Когато зърваме нещо в движение, подсъзнателно преценяваме дистанцията като регистрираме паралакса. Това е разликата в скоростта, с която близките и далечните обекти изглежда се движат, докато ги подминаваме. Интересно, нали?

12. Иглички

3

Всички сме изпитвали онова странно чувство все едно някой ни боде със стотици иглички едновременно. Дали се е случило, след като сте си държали краката кръстосани твърде дълго или сте спали върху ръката си, знаете че боцкащото усещане ще изчезне постепенно. Но каква е причината за него?

Случва се, когато приложите твърде много тежест или натиск върху нерв, с което временно го блокирате, а после изведнъж го освободите. Докато нервът постепенно възвръща нормалната си функция, мозъкът интерпретира сигналите от него като гъделичкащо или боцкащо усещане.

13. Бръснене

4

Независимо дали сте жена, бореща се с космите под мишниците или мъж, който поддържа лицето си гладко, бръсненето е нещо напълно нормално за модерния човек. Дори да не бръснете някои части от тялото си може да изглежда странно и непривлекателно. Още по-странно обаче е, че това поведение, повлияно от културата, всъщност е в разрез с еволюцията ни.

Все пак, окосмението под мишниците и около интимните зони се е появило, за да улавяме по-лесно феромоните. Имайки предвид, че изпускаме тези уникални химикали с единствената цел да привличаме потенциални партньори, изглежда нелогично днес да приемаме миризмата им за отблъскваща и космите за ненужни. Освен това, брадата е еволюирала, за да помогне на жените да различават мъжете от момчетата, показвайки кога мъжът е съзрял.

14. Поемане на рискове

риск

Рисковете понякога могат да са смъртоносни, както се вижда от множеството хора, които се убиват при екстремни каскади. Защо тогава не си стоим всички вкъщи и не гледаме по цял ден телевизия? Защо изпитваме нуждата да правим опасни неща?

Психолозите казват, че поемането на рискове идва от нашата нужда да впечатлим потенциалния партньор. Конкуренцията сред мъжете е по-голяма отколкото при жените, затова те трябва да демонстрират сексуалната си мощ чрез впечатляващи и опасни действия. Това обяснява защо мъжете поемат повече рискове, когато са в групи. Макар като цяло жените да са по-авантюристично настроени, всеки човек се стреми да впечатлява.

15. Правене на секс

5

Да, да… всеки знае, че чрез секса се възпроизвеждаме. Но защо има два пола, а не популация от асексуално възпроизвеждащи се хора? Все пак, ако от всеки ставаше майка, популацията от асексуални организми би нараствала двойно по-бързо.

Най-добрият отговор на учените се нарича хипотеза на Червената кралица. Според нея, организмите и паразитите, които живеят в тях, непрекъснато се състезават и еволюират в отговор на взаимните си генетични мутации, с което поддържат постоянен баланс. Теорията гласи, че сексът дава преимущество на гостоприемника, като позволява на два организма да обменят гените си, създавайки нови, редки комбинации, които се оказват по-голямо предизвикателство за паразитите. Звучи откачено, но доста логично. Кой би предположил?

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

10 СТРАННИ НЕЩА, КОИТО СЕ СЧИТАТ ЗА СЕКСИ В НЯКОИ ДЪРЖАВИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.