15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо (Част 1)

Случвало ли ви се е да се взирате в пръстите си толкова дълго, че да започнат да се трансформират в извънземни израстъци пред очите ви? Започвате да виждате обикновените неща каквито наистина са: шантави. Това са 15 странни неща, които правим постоянно, но рядко се замисляме защо.

1. Плачене

8

Колко странно, че когато сме тъжни от очите ни започва да блика вода! От всички животни, ние сме единствените, които плачат емоционално.

Сълзите не само служат като средство за предаване на емоции, но учените смятат също, че в тях има лоши хормони и други протеини, които тялото произвежда, когато е подложено на стрес. Наплачи се, за да ти мине, както казва.

2. Хълцане

1

Хълцането представлява неволни спазми на диафрагмата, мускулната мембрана в гърдите ви, която ви помага при дишането. Започваме да хълцаме, когато тази мембрана се раздразни, обикновено поради наличието на твърде много храна в стомаха… или пък твърде малко.

Странно обаче, хълцането е колкото досадно, толкова и безполезно – то няма никаква очевидна цел. Според една теория, то вероятно е остатък от примитивен гълтателен рефлекс.

3. Спане

сън

Прекарваме около една трета от живота си в сън. Обикновеният човек не може да издържи без сън повече от няколко дни и въпреки това не знаем защо.

Сънят определено помага за „поддръжката“ на тялото. Докато спим се произвеждат химикали, които мозъкът използва когато сме будни. БДО сънят пък е характерен с високата активност на невроните и продължава по-дълго в периоди на растеж на мозъка.

Няколко теории посочват съня като състояние, в което мозъкът запомня и се учи. Вероятно помага за трансформирането на епизодичните спомени в дългосрочни.

4. Умиране

Morkadis

старост

Технически, умирането не е ежедневна активност. Въпреки това обаче, доста хора умират всеки ден, нали? Защо?

Умираме, защото клетките ни умират. Макар да се подменят отново и отново в продължение на около 70 години, не могат да го правят вечно. Във всяка клетка, теломери в края на хромозомите ни съдържат генетична информация, която се „подрязва“ след всяко ново поколение клетки. В началото, теломерите са достатъчно дълги, за да бъдат подрязвани множество пъти, но накрая стават толкова къси, че губят информацията, която съхраняват и клетките спират да се делят.

За щастие, учените усилено работят по методи, с които да удължат живота ни и смятат, че някой ден ще живеем двойно по-дълго.

5. Изчервяване

2

Оказва се, че зачервените бузи са универсален човешки отговор на социалното внимание. Всеки го прави. Повечето хора се изчервяват, когато се запознават с някой, получават комплимент или изпитват силна емоция в социална ситуация.

Механизмът на изчервяването е прост: Вените в лицето се разширяват и повече кръв навлиза в бузите ви, от което те порозовяват. Учените обаче не са наясно защо това се случва и каква функция изпълнява.

6. Целуване

3

Като се замислите, изглежда странно, че обменянето на слюнка се счита за романтично. Оказва се обаче, че е биологически инстинкт.

Целуването позволява на хората да използват обонянието и вкуса си, за да оценят потенциалния партньор. Дъхът и слюнката излъчват важни химични сигнали за това дали човек е болен или здрав, а при жените – също и дали са в овулация.

Още повече, по кожата около носа и устата има масла, съдържащи феромони, които предават важна информация за биологическото състояние на човека. Когато двама души усетят феромоните си по време на целувка, те подсъзнателно се привличат или отблъскват.

Освен това, учените смятат, че целувката има и психологически ефект, който ни сближава. Тази теория се подкрепя от прилива на окситоцин, хормона на любовта и емоционалното обвързване, в мозъка по време на целувка.

7. Изпускане на газове

4

Всяко нещо, което ядем или пием ни причинява газове. Всъщност, за нормално се смята човек да изпуска по около 2л газ всеки ден.

Особено характерната миризма обаче идва от колониите бактерии в чревния тракт. Когато те преобразуват храната в полезни вещества, микробите произвеждат миризлив остатъчен продукт от сероводород, чиято миризма напомня на развалени яйца.

Също като повечето от нас, бактериите най-много обичат сладкото. Захарите в млякото, плодовете и бобовите храни водят до образуването на повече газове.

инфо: iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.