2015, 2016, 2017, 2018 – най-горещите години в историята

Глобалните температури през 2018 г. ще бъдат четвъртите най-високи в историята. Това обявиха от ООН, подчертавайки спешната необходимост от действия за спиране на неконтролируемото затопляне на планетата, съобщава „Франс прес“.

В доклад, публикуван преди срещата на високо равнище за климата COP24 в полския град Катовице следващия месец, Световната метеорологична организация посочва, че 20-те най-топли години в историята са регистрирани през последните 22 години, както и че „2018 г. е на път да стане четвъртата най-топла година в историята“, откакто се събират надеждни данни по темата.

„Това би означавало, че последните четири години – 2015, 2016, 2017 и 2018 г. – са също четирите най-топли години в поредицата“, изтъква Световната метеорологична организация в предварителния си доклад за състоянието на климата през тази година.

„Тенденцията за затопляне е очевидна и продължава“, предупреди директорът на Световната метеорологична организация Петери Таалас пред журналисти в Женева.

Докладът показва, че средната глобална температура за първите 10 месеца на годината е била близо 1,0 градуса по Целзий над тази през прединдустриалната епоха (1850-1900).

„Заслужава си да се повтори още веднъж, че ние сме първото поколение, което напълно разбира климатичните промени и последното поколение, което ще може да направи нещо по въпроса“, подчерта Таалас.

С рекордно високи равнища на парниковите газове в атмосферата, които са основният двигател на климатичните промени, „можем да станем свидетели на увеличение на глобалната температура между 3 и 5 градуса по Целзий до края на столетието“, отбеляза експертът.

„Ако използваме всички известни ресурси от изкопаеми горива, повишаването на температурата ще бъде значително по-високо“, изтъкна Таалас.

Делегации от близо 200 страни ще бъдат в Полша през следващата седмица за климатичната конференция COP24, чиято цел е подновяване и засилване на Парижкото споразумение и ограничаване на глобалното затопляне.

Световните лидери се опитват да вдъхнат нов живот на споразумението, подписано от 195 страни на фона на отстъплението на няколко страни – най-вече САЩ – по отношение на ангажиментите, поети при подписването му през декември 2015 г.

То трябва да влезе в сила през 2020 г. и призовава за ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 1,5 градуса над прединдустриалните равнища.

Ала експерти предупреждават, че глобалното затопляне е на път да надмине три градуса до 2100 г. и настояват правителствата да направят повече, отколкото първоначално беше планирано за ограничаването му.

„Всяка частица градус затопляне има значение за човешкото здраве и достъпа до храна и прясна вода, за изчезването на животни и растения, за оцеляването на коралови рифове и морския живот“, подчертава в изявление заместник-директорът на Световната метеорологична организация Елена Манаенкова, като допълва: „Това има значение за икономическата производителност, продоволствената сигурност и устойчивостта на нашата инфраструктура и градове.“

инфо: news.bg

Вижте още:

Климатичната война

Оръжията за масово унищожение и промените в климата – най-големите заплахи за света

Последен призив за спасяване на света от „климатична катастрофа“

Климатичните промени ще направят Земята практически неуправляема

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.