21 юни – денят на лятното слънцестоене

pixabay.com

На 21 юни в 12:13ч Слънцето преминава в знак Рак и настъпва лятното слънцестоене. Слънцестоенето отбелязва официалното начало на астрономическото лято в Северното полукълбо – пикът на усилията на природата.

След лятното слънцестоене продължителността на деня ще започне да намалява, а продължителността на нощта ще се увеличава за следващите шест месеца, до 21 декември, времето на зимното слънцестоене.

Характерно за този празник в повечето древни народи е паленето на огън. Така древните германи, келти и славяни празнували началото на лятото с палене на огньове. Чрез огнените празници младите двойки получавали благословии и защита от зли духове.

Едно от най-популярните събития по време на лятното слънцестоене вероятно е събирането на хора в Стоунхендж в Англия. Всяка година голям брой поклонници на келтската и друидската култура се събират на това място, където празнуват лятното слънцестоене и началото на лятото.

Празнуването на началото на лятото не е само за посевите и защитата от зли духове. За келтите този период от годината също е бил свързан с любов и сватби. С появата на християнството тези обичаи бавно изчезват.

Днес е научно известно, че слънцето има положителен ефект върху почти всички аспекти на човешкото здраве и качеството на живот като цяло. Толкова много неща зависят от слънцето, като нашия имунитет, настроение, външен вид на кожата, сърдечна функция, качество на кожата и костите, качество на дихателната система и т.н.

Напоследък е научно доказано, че слънчевата енергия не трябва непременно да се абсорбира чрез храна, вода или кожа, но може да се абсорбира през очите (чрез наблюдение на слънцето).

Ритуал по посрещане на Слънцето

Малък ритуал, който лесно се практикува от всеки през този период, е да се възползвате от жизнената енергия на Слънцето за регенерацията на тялото. Трябва да гледате изгрева 21 до 24 юни. Ако не успеете, достатъчно е да се движите в този период през деня в среда, възможно най-близка до естествената: парк или гора, за да се свържете с енергията на природата чрез лично заземяване.

Заземяването се извършва, както следва:

Трябва да сте боси на земята, но внимавайте да не се набодете в тревата.

Вижте мислено как лотос с 1000 венчелистчета цъфти на върха на главата ви (може да бъде всеки друг цвят, който искате).

Седнете в удобна позиция и поемете дълбоко въздух. При всяко издишване визуализирайте корените, които излизат от краката ви и се вкореняват в земята.

Поемете дълбоко дъх и задръжте двете картини на мисловния си екран: лотоса и корените.

Morkadis

Когато вдишвате, вие улавяте чрез лотоса енергията на Вселената, която ще премине през цялото ви тяло. Добре е да задържите дъха си (поне докато преброите до 12) и така да запазите тази божествена енергия в себе си. Енергията (с какъвто цвят желаете, златиста, жълта или синя светлина) се спуска към краката и после отива към земята.

Това е добре да се повтаря, докато се почувствате напълно изчистени. Ако отворите очите си по време на този процес е възможно да видите част от астралния план.

След като енергията отиде в земята, отново дишайте дълбоко. Вдишайте и бавно издърпайте назад корените. Ако не направите това и просто си тръгнете, ще поемете всички негативни енергии по пътя си.

В края на ритуала забележете как лотосът върху скалпа се превръща в пъпка, която отново се затваря и се прибира вътре в главата (или Сахасрара чакра).

В този ден или в следващия период е по-добре да ядете повече плодове и зърнени храни през деня, отколкото месо или други животински продукти, за да пречистите тялото, след като получите божествената енергия.

източник: novini.bg

Вижте още:

Еньовден – най-потайната и мистериозна нощ през годината

Нестинарството – мистичният български феномен (видео)

Магичните билки по българските земи

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.