3 стъпки, които помагат при депресия

Повтарящите се отрицателни мисли са в сърцето на депресивното разстройство. Но има три прости стъпки, които могат да намалят броя и силата на тези мисли. Поне така твърди професор Ханс Нордал, експерт по психологическа терапия. Ето кои са те:

1. Трябва да разберете, че “самонавиването” при черните мисли е не само загуба на време,  но и наливане на вода в мелницата на депресията

“Често бъркаме деструктивното черногледство и вглъбяване с разрешаването на проблема, но за съжаление и по правило съдържанието на отрицателните мисли е самокритично и себефокусирано. Лошото е, че център на фокуса са само отрицателните събития в живота или събития, които са приети за отрицателни.”

“Ние сме доста способни да развиваме тревожност и притеснения заради богатото си въображение. За съжаление нашите притеснения често се превръщат във факти”, коментира Нордал.

2. Фокусирайте се върху момента тук и сега

Включете се в други занимания от реалния живот, които да насочат мислите ви в положителна и конструктивна посока. Всичко, което не получава внимание и енергия от мисълта в един момент, ще изчезне постепенно от само себе си. Това се отнася и за черномислието. Спрете да го храните и то ще умре.

3. Внимавайте с обичайните начини за разсейване от отрицателните мисли

Хората използват всякакви начини за отлвичане от отрицателните мисли, като телевизия, книги, алкохол, хазарт, компютърни игри и други. За известно време те могат да разсеят човека. Опасно е обаче само да се опитвате да отблъсквате негативните мисли.

“Ако непрекъснато се опитвате да не мислите за отрицателните неща, това създава обратен ефект, защото мозъкът трябва да следи за какво точно не трябва да мисли, а това всъщност са самите мисли, които вие се опитвате да избегнете”.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Правете това един час седмично и забравете за депресията!

Будистът и Депресията

5 класически признака на депресията, които повечето хора не разпознават

Червеният цвят гони депресията

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.