3-те най-популярни теории относно изчезването на Амелия Еърхарт

амелия

През 1937 година американската авиаторка Амелия Еърхарт изчезва безследно над Тихия океан. До ден-днешен нейната съдба остава напълно неизвестна. Въпреки това, през годините много хора са се опитвали да обяснят изчезването й. Ето малка част от най-популярните теории:

1. Горивото на самолета свършва и той пада в океана

Много експерти смятат, че самолетът на Амелия никога не каца на остров Хауленд, защото горивото му свършва и той пада в океана. Околосветското й пътешествие започва от Оукланд, Калифорния на 21.05.1937 година и на 29.06 тя и навигаторът Фред Нунан достигат до Нова Гвинея. Няколко дни по-късно двамата правят непрекъснато пътуване от 2556 мили до остров Хауленд, където смятат да заредят гориво и да отпътуват за Хаваи и след това към Калифорния.

На 2.07 в 6:14 часа Еърхарт и Нунан осъществяват радио връзка с кораба „Itasca” и тя съобщава, че са само на 200 мили разстояние от крайната си точка, но горивото им свършва, а те не виждат земя. Връзката между самолета и кораба е слаба и Еърхарт не успява да чуе добре отговорите от „Itasca”. Амелия и Нунан се свързват още няколко пъти с кораба, като последната им комуникация е в 8:43 часа, след което губят всякакъв контакт.

Днес много експерти, включително и представители от правителството смятат, че самолетът е паднал в Тихи океан, при което загиват както Еърхарт, така и Нунан. Те са обявени за „изчезнали в океана“ на 19.07.1937 година, след извършени мащабни издирвания, в които участие вземат 4000 души, 9 плавателни съда и 66 самолета. През последните години „Nauticos” – компания в Мериленд, която извършва океански изследвания, няколко пъти прави опити да открие самолета на Еърхарт, но до сега не са имали успех.

2. Еърхарт е шпионин и не умира при пътуването, а се укрива до края на живота си

В книгата си от 2016 година „Amelia Earhart: Beyond the Grave” авторът Уилям Джеймсън споделя теория, според която Еърхарт не е била просто пилот. Тя е била и шпионин, нает от президента Франклин Рузвелт с цел да наблюдава японските военни действия на Маршаловите острови. Джеймсън смята, че планът не е провървял, че японците забелязват шпионина, след което самолетът й или се разбива на островите или Еърхарт е извършила принудително кацане.

Според историята, Еърхарт е задържана като пленница в продължение на няколко години, но Рузвелт не съобщава нищо за това, защото не иска да признае пред обществото, че е наел най-популярната жена пилот за такава мисия. Джеймсън споделя, че е интервюирал племенник на бивш военен, заемащ висок чин, който казва, че само високопоставени лица са знаели, че Еърхарт е взела участие в шпионска мисия. Според теорията Амелия е освободена през 1945 година, връща се в Америка и променя името си на Айрин Крейгмил Болам. Умира през 1982 година.

3. Еърхарт е заловена от японците и умира като пленница

Някои твърдят, че японците залавят Еърхарт и Нунан като шпиони. В крайна сметка двамата умират като пленници. Няколко книги подкрепят тази теория, включително и „Тhe Search of Amelia Earhart” на Горнър. Според него няколко местни жители са споделили, че са станали свидетели на кацането на самолета на Амелия.

През 2009 година Уоли Еърхарт – четвърти братовчед на Амелия потвърждава тези твърдения. Той казва, че Амелия умира от дизентерия, а Нунан е обезглавен от японците. Уоли обаче отказва да посочи източниците си. Наскоро Parker Hannafin Corporation финансира издирване на Маршаловите острови, при което е намерено парче метал, за което се вярва, че е част от самолета на Еърхарт. Резултатите от експедицията не са обявени публично.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

8 мистериозни изчезвания, които остават неразкрити и до днес (част 1)

Morkadis

30 жени, които промениха света, в който живеем днес

10 жени, които промениха стереотипите

Самолети, обвити в мистерия (част 1)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.