4 гена са „виновни“ за формата и размера на носа

8

Учени идентифицираха четири гена, които определят ширината и формата на човешкия нос, пише „Индипендънт“. Тези гени могат да обяснят различията в размерите и формата на носовете сред различни популации хора. Учени от Лондонския университетски колеж изследвали геномите на 6000 латиноамериканци с различно потекло. Като сравнили геномите и формата на лицата им, учените изолирали 4 гена, които са „виновни“ за размерите и формата на носа – DCHS2, RUNX2, GLI3 и PAX1.

Бил идентифициран и генът EDAR, който е „виновен“ за издадената напред брадичка.

„Малко изследвания са посветени на еволюцията на нормални лицеви особености. Открихме специфични гени, които влияят върху формата и размерите на особености у индивидите“, отбелязаха учените. Получените резултати ще допринесат да се разбере защо и как са еволюирали лицеви особености. Учените са на мнение, че формата на носа е била повлияна от средата, в която са еволюирали ранни прадеди на човека.

„Например относително тесните носове на европейците могат да се отъждествят с приспособяване към студен сух климат. Идентифицирането на гени, които влияят върху формата на лицето, ни осигурява нови възможности да проучим не само този въпрос, но и еволюцията на лицето при други видове.

Идентифицирането на гените може също да ни помогне да разберем какво се е объркало, за да се стигне до поява на лицеви аномалии“, поясни ръководителят на изследването, експертът по бионауки Андрес Руис-Линарес от колежа.

Учените констатирали, че GLI3 играе най-голяма роля за определяне ширината на ноздрите, докато с DCHS2 е свързан острият нос.

инфо: znanie.eu

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.