4 йога пози, които ще ви успокояват и ще ви заредят с енергия

йогаСлед натоварен ден на всички ни се случва да се чувстваме изтощени до предела на възможностите си – не само физически, но и психически. Описаните по-долу четири йога пози могат да ни помогнат да успокоим нервната си система, да дадем почивка на ума си, както и да се заредим с енергия.

Йога поза Джану Сиршасана

• Ползи: Разтяга гърба, подколенните сухожилия, прасците; удължава гръбначния стълб.
• Помага за: Храносмилане, стрес, тревожност, недостиг на енергия, високо кръвно налягане.

1. Започваме седнали в поза дандасана.

2. Накланяме лявото си коляно към гърдите и поставяме стъпалото плътно на пода. След това спускаме крака наляво и с помощта на ръцете доближаваме лявата си пета към дясната част на слабините. Притискаме табана на левия крак към вътрешната част на дясното бедро. Изправяме гръбнака и вдишваме. Поставяме дясната си ръка до дясната част на ханша и изправяме лявата ръка.

3. Издишаме и леко извиваме торса надясно, перпендикулярно на десния крак. Важно е да държим гърба изправен и да насочим лявата си ръка към външната част на десния глезен. След това кръстосваме дясната върху лявата китка и хващаме вътрешната част на десния глезен.
По-лесен вариант: Ако не можем да достигнем глезена, е добре да хванем прасеца, коляното, бедрото – която част от крака ни е удобна без да нарушим целостта на йога позата, а именно поддържането на гръбнака изправен.


4. С всяко вдишване трябва да удължаваме гръбначния стълб от опашката до короната на главата като водещи са гърдите. След това, при издишането, с все още кръстосани китки и изправен гръб, протягаме ръцете си напред и хващаме по-стабилно дясното стъпало като едновременно с това приближаваме торса към крака.
По-лесен вариант: Ако ръцете ни са били върху прасеца, коляното или бедрото, целта е просто да ги протегнем малко по-напред, не задължително чак на стъпалото, стига да поддържаме гръбнака изправен.

5. Вдишваме, изправяме леко главата и изпъваме и двете китки отвъд левия крак (ако сме ги сложили на прасеца или глезена, ги задържаме там и дишаме). Задържаме дясната китка с лявата ръка. Издишаме и накланяме торса и главата към десния пищял. Задържаме позата и поемаме три до пет пъти въздух така.
Бележка: Целта на тази йога поза е не да докоснем с главата си коляното, което ще доведе до наклоняване на гръбначния стълб, а да удължим гръбнака колкото можем над крака и да достигнем с чело пищяла.

6. Издишаме, докато връщаме ръцете си обратно върху стъпалото и накланяме торса и главата отново към крака си. Вдишваме и връщаме ръцете към глезена като едновременно с това изправяме леко торса. Повдигаме лявото коляно, поставяме петата върху пода и изпъваме крака си напред, връщайки се отново в поза дандасана.

7. Сменяме посоката и повтаряме същата поза с другия крак.

Йога поза Сукхасана

• Ползи: Разтяга ханша и бедрата, гърба, рамената; удължава гръбначния стълб.
• Помага за: Медитация, стрес, фокусиране.

1. Сядаме в комфортна поза с кръстосани крака. Вдишваме и издишваме три пъти. Поставяме ръцете на пода пред себе си и повдигаме ханша нагоре.

2. Връщаме ханша назад с няколко сантиметра, образувайки голям диамант между слабините, колената и глезените.

3. При вдишването изпъваме ръцете си напред колкото можем, но държим гърба изправен.

Morkadis

4. След няколко спокойни вдишвания и издишвания, когато започнем да усещаме добре разпъването на гърба и ханша, можем да опитаме да опънем ръцете си още по-напред, за да разтегнем и рамената и горната част на гърба. Добре е, ако можем да задържим тази поза за още няколко вдишвания и издишвания.

5. Връщаме се в първоначалната поза и сменяме страните като поставим срещуположния глезен напред.

Йога поза Саламба Сарвангасана

• Ползи: Укрепява горната част на гърба, рамената, коремните мускули, врата, ръцете; разтяга рамената, гърба.
• Помага за: Ендокринната система, кръвоносната система, дишането, избистрянето на ума, главоболие, проблеми с щитовидната жлеза, инсомния, стрес, настинки, избухливост, високо кръвно налягане, тревожност, недостиг на енергия, менструални проблеми, констипация.

1. Лягаме по гръб със стъпала на пода на разстояние около 40 см от ханша и ръце плътно до тялото с длани нагоре.

2. Сгъваме колената и ги приближаваме към гърдите. Повдигаме ханша нагоре като оставяме пръстите на краката на пода зад гърба си в поза халасана. Поставяме ръцете си на кръста за подкрепа.
Съвет: Добре е да правим тази поза върху нагънато одеало и с подпора под врата, за да държим врата в естествената му поза без да го напрягаме и без да рискуваме да се нараним. Целта на тази поза е да се изправим върху рамената, не върху врата си.

3. Повдигаме десния си крак към тавана, след това и левия. Изтягаме тялото от ханша към петите и задържаме краката един до друг. Добре е да задържим тази поза от три до пет вдишвания.

Йога поза Баддха Конасана

• Ползи: Разтяга ханша, вътрешната част на бедрата, слабините; удължава гръбначния стълб.
• Помага за: Плодовитост, тревожност, умора, нередовна менструация, уринарни проблеми, ишиас.

1. Сядаме на пода с пети на стъпалата една до друга. Хващаме палците на краката с палеца, показалеца и средния пръст на ръцете си и придърпваме петите към слабините.

2. Накланяме колената към пода.

3. Изправяме гръбнака и го изтегляме колкото можем нагоре като бавно изпъваме гърдите напред и надолу.

4. Щом сме достигнали границата на разтягането, поставяме челото си на пода и задържаме позата за 5 до 10 вдишвания.

5. Накрая бавно повдигаме главата си, а след нея – и торса.

инфо: zdrava.bg

Вижте още: 

52 ИЗПИТАНИ СЪВЕТА ЗА ОТПУСКАНЕ НА СТРЕСА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.