5 подли начина, по които съвременният свят разрушава тялото

тяло

Кариесите, влошените слух и зрение дължим на постиженията на цивилизацията

Някога гледали ли сте филм за амазонските племена, мислейки си: „Леле, тези колко хубави зъби имат!“. А чудили ли сте се как хората с течение на еволюцията са успели да „развалят“ зрението си, при положение че преди хиляди години неспособността да виждаме приближаващите хищници ни е обричала на сигурна смърт?

Истината е, че нашите предци са страдали от същите болести, които водят и нас на преглед при доктора на всеки няколко месеца. А други сме си създали сами, поддавайки се на удобствата на цивилизацията.

5. Кариесите се дължат на начина на хранене

Лесно можем да решим, че живеем в златната ера на денталната хигиена, съдейки по това, че използваме електрическа четка за зъби, антибактериална вода за уста и конец за зъби. Оказва се обаче, че нашите средновековни предци може и да са имали голям шанс да се спънат и да паднат по лице в гьол с неясно съдържание и „убийствен аромат“ всеки път, когато престъпят прага на къщата си, но въпреки това е твърде вероятно да са имали по-здрави зъби от нас.

Странно, но според редица специалисти всичко води началото си от индустриалната революция и свързаната с нея промяна в съвременния начин на хранене. Благодарение на бързото увеличаване на производителните ни възможности, в период само от няколкостотин години от момент, когато почти никой не е можел да си позволи да яде рафинирана захар, вече сме в положението много от нас да карат цял ден само на сладкиши.

Важно е да се отбележи, че самата захар не вреди на зъбите. Това не важи обаче за бактериите, които живеят в устата ни и които имащи дори по-голям от нашия апетит за бялата сладост. Когато прекаляваме със захарните изделия, микроорганизмите започват да се „любуват“ на захарта, изпълвайки цялата ни устна кухина с киселинни вещества, които пък разрушават зъбния емайл.

Според една от теориите кариесите са резултат от това, че сме променили прекалено бързо начина си на живот в сравнение с естествената еволюция. Нашите тела са готови да поддържат перфектен бактериален баланс в устата, но индустриалната революция и нейните захарни храни накланят везните в лошата посока. Докато се борим срещу проблема, гълтайки флуорид и вода за уста обаче, е възможно да нанесем дори по-големи щети на деликатната екосистема в собствената ни уста…

Така че, ако наистина искаме да се преборим с кариесите, може би трябва да захвърлим електрическите си четки за зъби и да започнем да се храним отново както през Средновековието.

4. Късогледството е причинено от много четене

Проблемът с миопията или т.нар. късогледство „пламва“ през последните четиридесет години. В Азия днес късогледството е достигнало размерите на епидемия – в рамките само на едно поколение от сравнително рядък проблем то вече засяга почти всеки.

Откъде изведнъж се появи това късогледство? Ако трябва да проследим корените на заболяването? Проблемът отчасти отново е еволюционен – докато едно време е било своеобразна суперсила да виждаш остро надалеч, днес това не само не е така, а ако прекарвате голяма част от младостта си на закрито с изкуствено и слабо осветление, естествено, че ще расте и шансът да недовиждате.

За да се преборят с този проблем учени от Китай тестват различни методи, като например използването на прозрачни класни стаи, в които влиза повече светлина. Съветват децата да масажират с пръсти очите си, за да пренастроят своята енергия чи. Обаче за тези, които са засегнати от късогледство, вече е прекалено късно.

3. Загубата на слуха и шумните машини

Morkadis

САЩ изживява истински бум на слуховите проблеми през последните години. Половината от хората над 75 години имат слухови увреждания, а това не е просто страничен ефект от старостта. Загубата на слуха е сред водещите професионални рискове – твърде често причините за нея са предотвратими, свързани са с постижения на цивилизацията като шумните машини или пронизителната музика по концерти и дискотеки.

Много от ветераните в САЩ приключват службата си с много силен шум в ушите, наричан тинитус – гадният по-малък брат на загубата на слуха. Сам по себе си шумът в ушите не е нещо плашещо, но когато е в напреднала фаза – силен и непрестанен, той би могъл да доведе след себе си неврологични увреждания. Заради него хора с дори леко слухово увреждане има много по-голяма вероятност да развият още сериозни усложнения. Дори психически.

Човечеството само създаде тази епидемия, а и почти нищо не прави, за да я предотврати. Все повече зачестяват случаите на проблеми със слуха в ранна възраст, за които отново поне отчасти можем да виним своите „джаджи“. Уврежданията на слуха според американски лекари вече обхващат смайващите 20% процента от тийнейджърите.

2. Безсънието е причинено от изкуственото осветление

Все по-разпространен проблем в развитите общества са нарушенията на съня. Американски и австралийски учени, проучващи проблема, все по–често посочват изкуствената светлина като виновник. И по-точно тази от нашите електронни устройства.

За да разберем каква е причината за безсънието, трябва да се върнем в ерата, когато сме се разхождали в мамутски кожи и сме се биели с пръчки по пещерите. Тогава залезът е бил сигнал да си лягаме и тъй като нощта е била тъмна и изпълнена с опасности, точно това сме били принудени да правим. Телата ни са еволюирали с предположението, че това няма да се промени. Уви, с напредването на хилядолетията и въвеждането на изкуствената светлина, границата между деня и нощта е започнала да се размива.

Още по-бързо се стига до момента, в който нашата епифиза до такава степен е измамена от светлината, която техниката излъчва, че вътрешният ни часовник се обърква тотално, подобно на този при птиците, които заблудени от неестественото осветление след залез се блъскат в сградите. Нашите телефони и таблети излъчват синя светлина, а именно този цвят във всичките му нюанси е най-голям бич за нашия биологичен цикъл.

Учени от Харвард доказват, че излагането на ярко осветление през нощта има много по-трайни последици върху нас, отколкото предполагаме. Една от тях е покачването на кръвната захар. Нарушенията на съня могат да доведат до диабет, психични болести, рак, сърдечносъдови заболявания.

1.Всичко, което не е наред с краката ни

Много вероятно е вие да сте сред мнозинството хора, страдащи от болки в краката. Но защо? Дали понеже работата ви изисква да стоите дълги часове прави, или пък сте принудени да прекарвате прекалено дълго време седнали?

Всъщност причината за проблемите с краката е, че носим обувки. Плантарен фасциит, невром на Мортън, деформация на Хаглунд – това са все изключително болезнени състояния, причинени от ходенето с обувки. Не става въпрос само за избора между високите токчета или ортопедичните стелки, а за носенето на обувки като цяло. Изследвания показват, че обществата, които не ги познават, имат драстично по-добро „крачно“ здраве в сравнение с нас.

Дори с опитите да направим обувките си по-удобни, често успяваме да влошим нещата. Стелките, които целят да смекчат натиска върху стъпалата, с течение на времето е възможно да причинят абдукция на коляното, водеща до неприятни промени в нашата походка.

Какъв е лекът? Вероятно докато „флинстоуновата“ мода на босите крака се завърне, единственото нещо, което ни остава, е да ходим боси поне вкъщи…

Разбира се, всичко разказано дотук няма нито възможност, нито има за цел да даде някакви конкретни решения за всички тези сериозни проблеми. Но си струва да се замисляме и за обратните страни, които ни носи еволюцията…

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

10 КОДА НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.