5 разговора, които рано или късно трябва да проведем със себе си

pixabay.com

Понякога, когато сме насаме, разговаряме със себе си и въпреки че този вътрешен монолог може да ни се струва глупав и безсмислен, истината е, че той ни помага да се опознаем и да поддържаме положителната посока в живота си.

Вижте 5 разговора, които – рано или късно, трябва да проведете със себе си, ако не искате да се озовете в ситуация, в която си признавате искрено, че не харесвате нито живота си, нито работата си, нито обкръжението си.

Какво обичате?

Щом става въпрос за работата на живота ви или за мечтите ви, обич е необходима. Тоест, просто да ви харесва дадено занимание не е достатъчно. Трябва да ви е топло и страстно – това е единственият начин, който гарантира удовлетворение от живота и работата. Точно по тази причина е толкова необходимо да инвестирате мисли и време в нещата, които обичате.

Не отлагайте дълго момента, в който да започнете да се занимавате с нещо, което ви вълнува. Опитайте се да осъзнаете, че едно от най-важните неща, които ни помагат да вървим напред, е ентусиазмът. Затова, ако има нещо, което ви вдъхновява и ентусиазира, отделете време да го разучите. И ако продължава да ви привлича, прегърнете го и му се отдайте.

Едно от най-важните решения, които вземаме в живота си, е какво да правим с малкото време, което ни е отредено. Затова използвайте пълноценно времето и мислите си, оставете се да бъдете привлечени от това, което обичате. Доверете се на инстинкта си и не забравяйте да живеете така, че когато остареете, да не изпаднете в ситуацията, в която човекът, който сте станали, фантазира постоянно за човека, в който е можело да се превърнете.

Коя е вашата вътрешна истина?

Защо постоянно се притеснявате какво е мнението на другите за вас? Доверявате се повече на чуждата преценка, отколкото на вашата? Всъщност, това как ни виждат другите, не е толкова важно, по-важно е как ние виждаме себе си. Да бъдеш истински удовлетворен и щастлив на първо място означава да ти е приятно и уверено в собствената ти кожа. Може много хора да отказват да ви приемат такива, каквито сте, но е важно преди всичко да бъдете верни на себе си, затова не отдавайте толкова голямо внимание на това какво мислят другите. Не бъдете фалшиви, само за да се харесате на някого.

Радвате ли се на всекидневните малки победи?

Когато става дума за постижения и щастие, човешкият ум започва да работи по загадъчен начин – мечтаем за нещо да се случи и чакаме, понякога толкова дълго, че имаме усещането, че минава цяла вечност, докато то се случи. А след като то най-после е факт – единственото, което ни се иска, е да спрем времето или да връщаме часовника отново и отново. Няма нищо лошо в това да се зарадвате на осъществената си мечта, но се налага да осъзнаете, че това е просто кратък миг от живота ви – като всички други и този е мимолетен. Дълготрайното щастие не е в отделните велики мигове от живота ни, а напротив – във всеки момент, който преживяваме по пътя към осъществяването на своята мечта. Всяка стъпка към нея е една малка победа. И дори тази наша мечта никога да не стане реалност, добре е да замисляме колко далеч, колко високо сме стигнали, преследвайки я. И колко малки победи са ни довели дотук…

Помагате ли на хората около вас?

Припомняйте си често колко важно е да помагате на хората около вас. Едва ли има по-ефикасно упражнение за духа и сърцето от това да помогнем на някой да се изправи. Успехът и щастието в живота не се дължат на егоизма, а на себеотрицанието. Всичко, което направим, се връща при нас. Най-добрият начин да се почувстваме живи е да направим нещо хубаво за някой друг. Не чакайте щастието да се случи от само себе си – случвайте го вие, правете хубави неща, помагайте на хората около себе си, така ще заредите света с позитивна енергия. Добротата и обичта са заразни. Колкото повече помагате на хората около себе си да постигат успех и щастие, толкова повече вие самите ще откривате успех и щастие в собствения ви живот.

Отлагате ли щастието?

Истинското щастие идва отвътре, когато вземем решение да не позволяваме други хора или събития да контролират нашите емоции и когато решим да се концентрираме върху това, което имаме, а не върху това, което нямаме.

Най-голямата тайна на щастието е всъщност изключително проста – не приемайте живота си за даденост, не чакайте да дойдат последните години от живота ви, за да осъзнаете колко велик и прекрасен е бил. Великият и прекрасен живот започва в момента, в който спрете да чакате по-добър. Затова не чакайте, а изкрещете високо: “Животът ми е прекрасен!”

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

4 начина да бъдете по-добри към себе си

Психологически факти, които не сте знаели за себе си

Силата и куража да бъдеш себе си

6 признака, че имате нарцисист около себе си

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.