5 факта за безкрайността

%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82

Безкрайността е другото име на безгранично. Но концепцията за безкрайността далеч не е толкова проста, колкото изглежда на пръв поглед, предава Мениджър Нюз.

1. Според правилата на безкрайността, има безкраен брой четни и нечетни числа. Въпреки това, сборът на нечетните числа ще бъде равен точно на половината от общия брой.

2. Безкрайност плюс едно е равно на безкрайност. Безкрайност минус едно е равно на безкрайност. Безкрайност по две е равно на безкрайност. Безкрайност, разделена на две е равна на безкрайност. Ако извадим безкрайност от безкрайност, тогава резултатът не е съвсем ясен, но безкрайността, разделена на безкрайност, вероятно се равнява на единица.

3. Учените са установили, че в познатата ни Вселена съществуват 1080 субатомни частици, колкото до момента са установени. Много учени смятат, че Вселената е безкрайна, а учените, които са скептични по отношение на тази идея, все пак допускат такава възможност.

4. Ако Вселената е безкрайна, от математическа гледна точка следва, че някъде там има точно копие на нашата планетата, на която атомите – двойници заемат точно същата позиция, както на нашата планета. Шансът за съществуването на такъв вариант е незначителен. Но в една безкрайна Вселената това не само че е възможно, но следва да е и задължително и то безкраен брой пъти, при условие, че Вселената е все така безкрайно безкрайна.

5. Все пак, не всеки е убеден, че Вселената е безкрайна. Израелският математик, професор Дорон Зелбергер е убеден, че числата не могат да се увеличават безкрайно и съществува такова огромнио число, към което ако добавим единица ще получим нула. Въпреки това, това число и неговата стойност лежат далеч отвъд човешкото разбиране и вероятно то никога няма да бъде намерено и доказано. Това вярване е основният принцип на математическата философия, известна като „Ултрабезконечност“.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.