6 ползи от това да сте в лошо настроение

лошо настроение

1. Подобрява вашата памет    

В изследване е била тествана паметта на участниците за детайлите в магазин, който току-що са посетили. Изследователите установили, че участниците, които са посетили магазина в студени, мрачни дни, си спомнят повече подробности в сравнение с тези, които са посетили магазина в топло, слънчево време. Тези резултати показват, че тъжните хора са по-склонни да обърнат внимание на околна среда, а щастливите хора са по-склонни да се движат по течението.

2. Руши стереотипите

Форгас и неговият екип карат участниците да играят игра „застреляй , недей стреля“. Целта е да играеш полицай, който има за задача да застреля всички лоши момчета, които държат оръжия. Половината от мишените носели мюсюлмански шапки. Изследователите откриват обща тенденция да се стреля повече по целите, носещи мюсюлманска шапка и тази тенденция се увеличава сред хората, които се чувстват щастливи.

3. Повишава мотивацията

Изследователите установяват, че хората в лошо настроение са по-склонни да продължават да се занимават с трудна задача. Щастливите хора са по-склонни да се откажат от нея или да затруднят решаването й, като пият напитка, която би могла да навреди на работата им. Това предполага, че ако сте в лошо настроение, това може да е мотивация за вас да завършите докрай решението на трудна задача.

4. Увеличава справедливостта

Участниците са помолени да играят две експериментални игри. В „играта на диктатора“ получавате 10 долара и властта да ги разделите така, както искате между вас и друг играч. В играта „ултиматум“ можете да предложите как да разделите тези $ 10, но ако другият играч откаже предложението ви, никой от вас няма да получи пари. Експериментът показва, че тъжните хора правят по-разумни и щедри оферти и в двете игри, а щастливите хора се оказват по-егоцентрични.

5. Увеличава учтивостта

Изследователите установили, че хората, които току-що са гледали тъжен филм, са по-склонни да бъдат учтиви, защото са по-привързани към чувствата на други хора. Хората, които току-що са гледали филм с щастлив край, се оказват по-малко привързани към хората около тях, показвайки по-малко учтивост.

6. Намалява наивността

Ако знаете, че сте доста наивни, може и да сте щастлив човек като цяло. Изследователите установяват, че хората, които са в негативно настроение, са по-скептични по няколко различни начина. За тях е по-малко вероятно да вярват в градските митове и е по-вероятно да открият, когато някой друг е подвеждащ към тях или неискрен.

Форгас подчертава, че тези открития се основават на леки, ежедневни отрицателни настроения, а не на интензивни, продължителни нива на депресия. Изследванията му показват, че както негативните, така и позитивните настроения и емоции имат полезни действия и функции.

инфо: beu.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.