6 съвета от Ницше как да бъдем по-устойчиви

 

Силният е този, който се съмнява в своитеубеждения

Психологическата устойчивост може да се определи като способността да се приспособяваме към стресиращите обстоятелства около нас. Хората, които са по-гъвкави и устойчиви, са такива, защото имат някаква определена цел, която желаят да достигнат.

Фридрих Ницше (1844-1900) е един от най-интересните мислители на всички времена. Чрез поглед върху неговата философия можем да разберем как да развием по-добра устойчивост за по-щастлив живот, изпълнен с удовлетвореност.

1. Преследване на определена цел

Целите са неизменна част от нашия живот, а нашето поведение е следствие от тях. Според Ницше този, който има „защо“ да живее, може да понесе всякакво „как“. А въпроси като „защо“ ни помагат да мислим в дългосрочен план и развиват желанието ни да постигнем дадена цел. Важно е да можем точно и ясно да определяме целите си, за да избегнем провал.

2. Тествайте предположенията

Ницше казва, че начинът, по който даден проблем може да бъде разрешен, е като вникнем в скритите предположения, които имаме към него, вместо да търсим решения. Точно тези предположения ни показват как сме настроени мисловно, а в това се крие ключът към разрешаване на проблема. Истината е най-голямата ценност за мислителя. Убежденията са затвор. А великите лидери са тези, които винаги разглеждат и други гледни точки, а не са затворници само на една перспектива, защото тя не може да представи цялата истина.

3. Волята за власт над себе си

Чрез властта над собствения ум можем да превъзмогнем слабостта или зависимостта. А това постижение би ни донесло удоволствие, защото то ни насочва към самоусъвършенстване – най-големият признак за истинска власт. Този, който може да победи себе си, има и способността да развие потенциала си.

4. Силата на човешкия разум

Силният човек е този, който може да подложи на проверка своите убеждения, без значение колко пламенно вярва в тях. При наличието на достоверна информация, която може да ги срине, той трябва да бъде склонен да преразгледа и тази гледна точка. Ницше обяснява, че способността на човек да размишлява е най-големият знак на желание за власт над себе си. Така се развива далновидността.

5. Развитие чрез страдание

Популярното изказване „Това, което не те убива, те прави по-силен“ е на Ницше. Когато сме изправени пред големи препятствия или разбиранията ни за света са поставени под въпрос, тогава имаме възможността да израснем.

Morkadis

6. Да живееш смислен живот

Ницше открива, че хората считат за по-удовлетворяващ този живот, при който могат да се предизвикват и да преодоляват трудностите, отколкото този, при който самоцелно преследват щастието. Причината е, че това приятно чувство се явява като вторичен продукт от желанието да надминеш себе си. А за да може да се изправи пред такова предизвикателство, човек трябва да придобие сила, която е по-голяма от тази, която е имал. По същия начин жълъдът престава да бъде жълъд, за да може да се превърне в силен и голям дъб.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Психология на старата любов – защо бившият още ни привлича

10 мита за емоциите (и защо те са грешни)

Двучасовото правило, помогнало на Айнщайн, Дарвин, Ницше…

С тези 9 психологически трика ще излъчвате увереност

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.