6 тайни на олимпийските медалисти, които носят успех

4Без усилия и талант не може, и все пак: това, което отделя медалистите от всички останали, е в голяма степен тяхната психика. Характерът и навиците, свързани с олимпийските постижения, са ключ към успеха и в други области, споделя изтъкнатият спортен психолог Даниъл Гулд пред Live Science.

1. Добре премерени усилия

Много олимпийски състезатели са възпитани в семейства със строга дисциплина. Нужна е самоотвержена работа, за да спечелиш медал. Но склонността да се претоварваш, само и само да постигнеш успех, води до неприятни резултати – контузии, лошо съгласуване с останалите в отбора и като цяло по-слабо изпълнение. Когато се стреми към някакъв успех, човек трябва понякога да даде приоритет на почивката пред подготовката, смята Гулд.

2. Оптимизъм

Популярната психология обича да говори колко е важно да сме оптимисти. Според Гулд оптимизмът наистина помага – и в игрите, и във всекидневния живот. Което не значи да гледаме на света през розови очила. Изследвания показват, че  при първоначална оценка на ситуацията оптимистите проявяват не по-малко реализъм от песимистите. Ценното при оптимизма е, че създава мотивация за промяна, смятат учените. Оптимистите са готови активно да търсят решения, когато песимистите смятат, че усилията им ще отидат на вятъра.

3. Честна самооценка

За да бъде оптимизмът полезен, трябва да е съчетан с правилна самооценка. „За да сме честни със себе си, е нужно малко самосъмнение,“ казва психологът, цитиран от Live Science. Точната самооценка дава възможност човек да работи върху недостатъците си и да държи егото под контрол – и най-добрият може да се провали.

4. Вътрешна мотивация

Психологията описва два вида мотивация: външна, например парично възнаграждение или обществено признание, и вътрешна – естествен интерес и удоволствие от това, което правиш. Установено е, че външната мотивация нарушава вътрешната – когато започнем да изкарваме пари от хобито си, то се превръща в работа. При Олимпийските игри външната мотивация е огромна и това пречи. Гулд цитира думите на един състезател: „Това е все едно да сложа един милион долара на масата и да ви кажа, че са ваши, само ако не мислите за тях.“

5. Планиране срещу разсейващите фактори

Добрите спортни постижения рядко са случайни, а много външни фактори могат да им попречат. Например огромното медийно внимание и купищата промоционални продукти, които получават олимпийците точно тогава, когато трябва най-силно да се концентрират. Предварителните планове за справяне с тези разсейващи фактори, както и с евентуални разочарования, води до по-голям успех в игрите.

6. Установен режим

Най-силното оръжие, когато имате дългосрочна цел, е да установите режим и да го спазвате – дори и в условия на пълен хаос. Именно това спасява състезателите от цялото напрежение и шумотевица около игрите. Медалистите често споделят, че са се чувствали „като на автопилот“ по време на победните си изпълнения. Това по-рядко се случва при останалите състезатели. „Един спортист трябва да си изгради навици и да ги спазва – те са неговото убежище, защото по време на игрите всичко се променя“, споделя с психолога един от успешните олимпийци.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

КАК 7 ОТ НАЙ-УСПЕЛИТЕ ХОРА В СВЕТА СЕ СПРАВЯТ СЪС СТРЕСА?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.