6-те най-подобни на Земята планети

planeti

Откриването на точен двойник на Земята е стара мечта на астрономите. Последните открития дават надежда, че тази мечта ще се реализира в близко бъдеще.

Засега изследователите се задоволяват с приблизително подобни на нашата родна планета светове. За най-подобни на Земята се смятат следните екзопланети:

Gliese 667Cc

Тази планета е само на 22 светлинни години от Земята. Нейната маса обаче е 4,5 пъти по-голяма от земната. Изследователите не могат да кажат точно каква е повърхността ѝ – твърда или газова. Gliese 667Cc се завърта около майчинската си звезда само за 28 дни. Червеното джудже, около което се намира орбитата на планетата, е значително по-студено от Слънцето, затова се смята, че Gliese 667Cc лежи в обитаемата зона – зона, в която може да има вода в течно състояние и съответно – живот.

Kepler-22b

Планетата Kepler-22b се намира на 600 светлинни години от нас. Това е първата планета, открита от телескопа „Кеплер“ в обитаемата зона. Този свят е 2,4 пъти по-голям от Земята, а каква е неговата повърхност, все още не е ясно. Периодът на въртене на планетата около звездата е 290 дни.

6

Kepler-69c

Обектът Kepler-69c е разположен на 2700 светлинни години от Земята и е почти със 70% по-голям от нашата планета. Учените не са успели да определят състава на планетата. Kepler-69c изминава своята орбита за 242 дни, затова планетата може да се сравни с Венера в нашата Слънчева система. Майчинската звезда на Kepler-69c е с 20% по-бледа от Слънцето, затова учените смятат, че планетата се намира в обитаемата зона.

Kepler-62f

Тази планета е с 40% по-голяма от Земята и се върти около звезда, която е много по-студена от нашето Слънце. Времето на обикаляне по нейната орбита е 267 дни. До Kepler-62f от Земята може да се стигне за 1200 години със скоростта на светлината.

Kepler-186f

Тази планета в най-добрия случай е с 10% по-голяма от Земята и очевидно се намира в обитаемата зона на своята звезда, макар и на външната ѝ граница. Kepler-186f получава едва една трета от енергията, която Земята получава от Слънцето. Майчинската звезда на планетата е червено джудже, затова извънземният свят не е пълен близнак на Земята. Kepler-186f се намира на 500 светлинни години от нас.

Kepler-452b

Тази планета, за която НАСА ни съобщи миналия месец, е най-подобната на Земята от откритите до днес. „Братовчедката на Земята“, както я кръстиха астрономите, се върти около звезда, подобна на Слънцето, и се намира в обитаемата зона. Kepler-452b е 1,6 пъти по-голяма от Земята и има най-високи шансове да притежава и твърда повърхност. Планетата е отдалечена от нас на 1400 светлинни години.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

КАТАКЛИЗМИТЕ, ПРОМЕНИЛИ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.