6 упражнения по медитация, които отнемат по-малко от минута

Изображение: pixabay.com

Ако сте от хората, които казват „медитацията не е за мен“, може да опитайте един съвсем различен подход, който не е свързан със седене на едно място и „губене на време“.

Става дума за изкуството да осъзнаваш настоящия момент, без мислите ти да бягат в друго време и на друго място. Всеки от нас е преживявал такива моменти. Когато се загледаш в красивия залез; когато слушаш морето и усещаш пясъка в краката си. Това са моменти на медитация, в които потокът на мислите замлъква и оставя сетивата да потопят съзнанието ни в реалността тук и сега.

Ето няколко кратки упражнения, представени от психолога д-р Алис Бойл в Psychology Today. Те могат да се впишат и в най-забързания ден.

1. Две съзнателни хапки

„Съзнателното“ хранене не е лесно упражнение, но можете да не го правите през цялото време, а само с първите две хапки на всяко ядене или закуска.

При първите две хапки от всичко, което ядете, обърнете внимание на сетивните усещания – текстурата, вкуса, аромата и вида на храната, звуците, когато отхапвате от нея. Опитайте се да не преценявате дали едно усещане е приятно или неприятно. Целта е да обърнете внимание на сетивния си опит, без да го оценявате.

2. Едно вдишване и едно издишване

Най-популярният метод при формалната медитация е да съсредоточиш вниманието си върху дишането за определен период от време. Вместо това, може да опитате да се концентрирате върху едно вдишване и издишване. Обърнете внимание как струята въздух минава през тялото ви. Обърнете внимание на усещанията в ноздрите, раменете, гръдния кош, корема и т.н.

3. Дайте почивка на мозъка си, вместо да си проверявате имейла

В някоя кратка почивка от работа, вместо автоматично да си проверявате пощата или Facebook, решете да погледате през прозореца, да се протегнете и да обърнете внимание на всичко, което регистрират сетивата ви. Опитайте да освободите ума си от мисли, дайте му почивка.

4. Въздух върху открита кожа

Обърнете внимание на усещането на въздуха върху кожата си за десетина секунди или минута. Най-лесно е просто да навиете ръкави. Отново, опитвайте се да не преценявате усещането като приятно или неприятно. Опитайте се да излезете от оценъчния режим, в който работи умът ни по принцип и да навлезете в режим на безоценъчно преживяване.

5. Сканиране на тялото

Сканирайте тялото си от глава до пети за усещания на дискомфорт или напрежение. Опитате да омекотите усещанията за дискомфорт. След това сканирайте тялото си за усещания за комфорт и лекота.

6. Извършете едно действие осъзнато

Изберете едно действие, което правите по едно и също време всеки ден и планирайте да го направите осъзнато – регистрирайки всички усещания и движения на тялото си, докато го вършите. Например оправянето на леглото, приготвянето на кафето, или друго, което сте свикнали да вършите автоматично.

Вашият творчески момент.

Можете да импровизирате върху всяко едно от горните упражнения, създавайки своя собствена версия.

Истината е, че повечето хора не са склонни да се занимават с формални упражнения по медитация всеки ден. Тези неформални упражнения са алтернатива, която си струва да се опита. Можете да вземете всяко едно формално упражнение по медитация и да си направите собствен вариант, който може да се впише във вашето всекидневие.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Преди да съдите някого или да настоявате, че сте изначално прави, имайте предвид следното…

Техники за изчистване и разширяване на аурата

Забравете за постоянното оплакване и мрънкане! Ето защо

Факти за щастието, които ще променят живота ви

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.