7 вдъхновяващи цитата, които ще променят гледната ви точка за света и живота

Казват, че една снимка казва повече от хиляди думи, но сами по себе си думите са безценни. Има думи, които ни улучват право в сърцето, те ни вълнуват, пренасят ни в миналото, помагат ни да видим бъдещето или ни връщат изгубена надежда.

Предлагаме ви 7 вдъхновяващи цитата, които ще променят гледната ви точка за света и живота. Готови ли сте?

„Хората, които се справят добре в този свят, са хората, които когато се събудят сутрин, търсят обстоятелствата, които им харесват, а ако не ги намерят, си ги измислят.“ – Джордж Бърнард Шоу

Ако всеки ден се събуждаме с ясни идеи и цели, ние ще бъдем тези, които управляват обстоятелствата и посоката в живота си. Контролът и знанието, че владеем нещата ще ни мотивират и вдъхновяват да вървим напред. А когато обстоятелствата не са идеални, трябва да ги възстановим или преоткрием. Помнете, че зад всяка криза се крият възможности – променете гледната си точка и ги открийте.

„Като човешки същества, ние вярваме в това, в което искаме да вярваме, в това, в което ни харесва да вярваме, в това, което подкрепя нашите възгледи, и в това, което възпламенява нашите страсти“. – Сидни Харис

Вярно е, че всеки един от нас живее в свой собствен свят и вярва в реалността по свой начин. Всеки от нас има своите собствени убеждения и мнения. Без съмнение това ни кара да се чувстваме уникални и различни. Невъзможно е да живеем в съответствие с вярванията на другите и в същото време да бъдем в съгласие с нашите собствени мисли и действия. Знайте какво искате и какво ви кара да се чувствате щастливи. Не правете грешката да живеете според очакванията на другите. Споделяйте ясно и честно позицията си, но уважавайте и чуждата.

„Тайната на човечеството е във връзката между хората и събитията. Хората причиняват събитията, а събитията оформят хората.“ – Ралф Емерсън

Несъмнено отношенията ни с другите и света около нас до голяма степен определят посоката на живота ни. Нашите най-добри моменти, нашите най-лоши моменти, нашите „случващи се веднъж в живота” моменти са свързани с други хора. От тези моменти се раждат неразрушими връзки, а понякога те се скъсват, за да направят място за нови. Като човешки същества всички сме тук, за да се допълваме взаимно и да сме полезни един на друг – както чрез доброто, така и чрез лошото.

„Ти си упорита и решителна. Това ще ти донесе късмет”, каза учителят по пиано на малкото момиче, подарявайки й зелена панделка за късмет. Оттогава, винаги когато свиреше на пианото, малкото момиче носеше зелената панделка, за да й напомня, че нейните собствени усилия й носят късмет.“
Елизабет Кода-Калан

Това твърдение е очевидно страстна защита на усилията. Да бъдем последователни, търпеливи и никога да не се отказваме от нашата решителност и отдаденост изгражда силата, която ни е нужна, за да сбъднем мечтите си. Независимо от трудностите и пречките, никога не трябва да преставаме да вярваме, че зад големите постижения се крият големи усилия.

„Болката, колкото и да е силна, може да бъде потушена, когато си припомним, че с течение на времето ще бъде излекувана напълно. И най-лошото бедствие не е толкова страшно за тези, които знаят, че и то ще мине…“ – Бруно Бетелхайм

Животът не би бил възможен, ако не осъзнаваме, че каквото и да ни се случва, независимо от силата на болката, която изпитваме в момента, времето ще излекува всички рани. Лошите моменти са точно това: те са моменти. Това е мисълта, която трябва да държим в съзнанието си, когато преживяваме трудни времена. По някаква причина хората казват, че когато се затваря врата, се отваря прозорец. Опитайте се да бъдете положителни, дори когато сте в болезнени ситуации. Това отношение наистина помага.

„Копнежът за изцеление представлява половината от здравето ни.“ – Сенека

Умът е мощна сила. Когато се разболеем, мисълта, че бързо ще се излекуваме, подобрява значително състоянието ни. Има доказателства и за обратното: на песимистите често им е необходимо повече време, за да се възстановят, в сравнение с оптимистите. Обучете ума си и го превърнете в съюзник.

Morkadis

„По-добре е да запалиш свещта, отколкото да прокълнеш мрака“ – Конфуций

Тази мисъл е още едно доказателство за необходимостта от позитивизъм в живота ни. И наистина, какъв е смисълът да се самосъжаляваме или оплакваме? Това само ни кара да се чувстваме още по-зле. Ако постоянно се оплакваме и обвиняваме себе си, ще се съсредоточим върху негативизма. Защо не потърсим положителната страна в дадена ситуация или урока, който можем да научим от нея?

Въпреки че може да е доста трудно понякога, ние сме способни да виждаме нещата в различна светлина, достатъчно е само да променим гледната си точка и да ангажираме емоционалната си интелигентност.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

Холотропно дишане – път към себепознание

Мисли на тибетски учители за един спокоен ден

Енергията на думите: 6 разрушителни фрази, привличащи нещастие и беда

Самолечение чрез силата на дишането

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.