7 легендарни смъртоносни снайперисти, които историята ще помни

Снайперистите са играели важна роля по време на Втората световна война. В някои страни много по-важна, отколкото в други. Съединените американски щати не са имали програма за обучение специално на снайперисти, но не така са стояли нещата в Русия и Германия.
Много биват убити, но някои записват имената си със златни букви в световната военна история с постиженията.

Представяме ви седем легендарни снайперисти от Втората световна война:

Симо Хаюха

2

Един снайперист всява страх сред руските войници. Симо Хаюха, роден през 1905 година, е най-обикновен финландски фермер. Когато „червената армия“ нахлува в страната му, обаче, той решава да помогне на родината си. С убийството на повече от 500 души, руснаците му дават прякора „бялата смърт“.

В младежките си години Хаюха открива страстта си към стрелбата. Първата му пушка е Винтовка на Мосин. През 1925 година постъпва в Гражданската гвардия на Финландия, а когато руснаците нападат родината му, неговите умения се оказват от изключително значение.
Руснаците до такава степен се боят от „бялата смърт“, че организират артилерийски атаки срещу Хаюха, за да го елиминират, но всички те се оказват неуспешни. На 6 март 1940 година, все пак, е ранен в челюстта и изпада в кома. Когато се съвзема, войната вече е приключила.

Роза Шанина

3

За някои може да звучи странно, но в руската армия е имало взвод за обучение на жени снайперистки. Някои от тях като Роза Шанина не само са имали готовност да умрат за родината си, но са изпълнявали задачите по невероятен начин.

След смъртта на брат си, Шанина решава да се запише в армията, но на няколко пъти получава отказ. Това не я демотивира – тя тренира сама и стреля по различни мишени. В крайна сметка е приета във въоръжените сили и по време на войната убива 59 души, пише Historycollection.co, цитиран от fakti.bg. Канадски вестник дори й дава името „невижданият терор на Източна Прусия“, където се сражава.

Матиас Хетценауер

4

Матиас Хетценауер е австрийски снайперист, роден през 1924 година. Сражава се за нацистите по източния фронт. Точният му мерник му спечелва славата на един от най-добрите снайперисти във Втората световна война. Смята се, че е убил 345 души.

Получава и Рицарски кръст – медал за изключителни военни заслуги и проявена храброст. Интересно е, че до месец март 1944 година той не е стрелял ниво веднъж със снайперска пушка. Прекарва три месеца в специализиран лагер за трениране на снайперисти, преди да отиде на бойното поле. При едно от сраженията убива съюзнически войник от 1100 метра. Предпочитаното му оръжие е германска винтовка К98. През 1945 година е заловен от „червената армия“.

Людмила Павличенко

Morkadis

5

Павличенко се смята за най-великата снайперистка във военната история. Потвърдени са 309 смъртни случая вследствие на нейните изстрели. Тя служи в 25-а стрелкова дивизия към въоръжените сили на Съветския съюз.

Родена през 1916 в малък град в Украйна, тя си спечелва репутацията на смъртоносен войник, чийто мерник е точен до милиметри. Успява да убие и 36 германски снайперисти. Павличенко е известна и с отличния си слух и интуиция, които й помагат на фронтовата линия.
Людмила Павличенко стреля с винтовка Мосин-Наган. След края на войната е поканена дори в Белия дом. Става инструктор на снайперисти. Тя е една от 2000 снайперисти в „червената армия“ и една от 500-те оцелели.

Василий Зайцев

6

Василий Зайцев е съветски снайперист, герой на Съветския съюз. Роден е на 23 март 1915 година. По време на битката за Сталинград убива 225 вражески военнослужещи, включително 11 снайперисти.

На 12 годишна възраст се прибира у дома с невероятен улов – вълк, който е застрелял с пушка, която рядко е хващал преди това. Невероятните умения му спечелват слава. Името му помага за развитието на тактики, използвани от снайперистите и в днешно време.
През януари 1943 снаряд от минохвъргачка пада близо до него и поврежда зрението му. След няколко успешни операции обаче то е възстановено. Зайцев се връща в армейските редици и оглавява снайперистка школа, командва артилерийски взвод, а след това е командир на рота.

Иван Сидоренко

7

Иван Михайлович Сидоренко е съветски снайперист, който по време на войната убива 500 души. Той е от онази група самоуки снайперисти, които отиват на фронта без специално обучение. През 1941 година започва да се сражава за „червената армия“, а по време на битката в Москва се научава и как да стреля като снайперист. Убива стотици съюзнически войници. Неговият командир е толкова впечатлен, че го кара да обучава и други.

По време на войната е раняван няколко пъти. Най-тежко е ранен през 1944 година в Естония. До края на войната остава в болница.

Фьодор Охлопков

8

Фьодор Охлопков не получава славата, която имат други негови братя по оръжие. Въпреки 429 потвърдени убийства, съветският снайперист става Герой на Съветския съюз чак през 1965 година.

По време на Втората световна война е раняван дванадесет пъти, най-тежко през юни 1944 година. След това прекарва месеци на болничното легло. Охлопков е един от най-ефективните снайперисти в руската армия. Умира през 1968 година – няколко години, след като получава почетното звание.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

2 коментара
  1. Ангелов 7 години ago
    • Zoro 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.