7 отличителни черти на силно чувствителните хора

Имали ли сте някога чувството, че усещате нещата много по-силно от другите? Тревожите ли се за това какво чувстват хората около вас, улавяте ли промените в настроението им? Предпочитате ли по-тихи и спокойни места?

Ако това важи за вас, то най-вероятно сте човек с висока чувствителност – отличителна черта на личността, наричана накратко HSP, която за първи път е изследвана в началото на 90-те години на миналия век от Илейн Арон. Според нея силно чувствителните хора представляват близо една пета от световното население. Те се отличават с умението си да обработват сетивните данни много по-детайлно и дълбоко заради биологичната разлика в нервната им система. В миналото чувствителността често е бъркана със срамежливост, тревожност, интровертност и социална фобия. В действителност обаче, според Илейн Арон, високо чувствителните хора имат много положителна характеристика.

Вижте някои от техните отличителни черти:

Силно чувствителните хора приемат критиките изключително дълбоко

Разбира се, малцина са тези, които приемат критики спокойно, различното при хората със силна чувствителност е, че те използват някои тактики, за да се самосъхранят – критикуват се сами например, опитват се да угодят предварително на всички, в състояние са и напълно да избегнат източника на критичните забележки. Дори само една неправилно поднесена забележка от ваша страна е напълно способна да ви превърне в нежелана компания, а често дори във враг на чувствителния човек.

Силно чувствителните хора много по-лесно „палят“ и повишават тон

Основна причина за честото им избухване е свръхчувствителността и силната емоционалност, а формата, която използват, е високият тон. Подобно поведение е типично за ситуациите, в които се чувстват неудобно. От друга страна, в моментите, в които осъзнават, че реакцията им е грешна, е напълно възможно да се разплачат.

Силно чувствителните хора изпитват по-дълбоки чувства

Те притежават изключителната способност да чувстват дълбоко това, което се случва наоколо. Размишляващи и анализиращи, те имат и отлично развита интуиция, благодарение на която са значително по-проницателни в сравнение с останалите хора.

Силно чувствителните хора често чуват съвета „Не го взимай толкова присърце“

Интересен факт е, че в различните култури отношението към чувствителните хора е много различно – докато на Запад емоционалността е признак на слабост, в Индия и Тайланд например, рядко се подиграват на чувствителните мъже, но пък в Северна Америка те често са обект на присмех.

Силно чувствителните хора истински се разстройват, когато допуснат грешка

Грешките могат да огорчат всеки, но свръхчувствителният човек преживява своите в продължение на седмици. Той е в състояние да си припомня отново и отново подробностите около грешката си, а в същото време страда и защото си втълпява, че околните постоянно му напомня за нея.

Силно чувствителните хора се разплакват дори за незначителни неща

Morkadis

Когато им стане обидно до сълзи, те наистина са способни да се разплачат. Реагират емоционално и на тъжни филми и трогателни реклами, и на практика на всичко, което може да провокира чувствителността им.

Силно чувствителните хора са прекалено учтиви

Друга отличителна тяхна черта са добрите им маниери. Те се стараят да не наранят чувствата на околните и да не ги поставят в неудобни и некомфортни за тях ситуации – отстъпват място в обществения транспорт, извиняват се и благодарят до безкрайност.

инфо: psychology.framar.bg

Вижте още:

Харизматична личност ли си? Трябват ти тези 6 качества

Другата страна на аутизма и какво се крие зад него

Отличителни черти на кристалните личности

Как сами проваляме собствения си късмет?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.