7 пъти, в които хората са били убедени, че светът ще свърши

Няма недостиг на конспиративни теории за края на света, но за щастие, нито една от тях не се е оказвала вярна до момента. И все пак много хора продължават да вярват в предсказания за приближаващ апокалипсис. Ето някои от случаите, в които тези прогнози привлякоха към себе си хиляди последователи.

1. През 1910 г. френски астрономи били убедени, че Халеевата комета ще унищожи живота на Земята. Това причинило масова истерия, а и доста уникални бизнес начинания – например продажбата на „хапчета против комети“.

2. През 90-те години на XX в. тайванецът Чен Хон-мин основал религиозна група, преместил се в САЩ и разказвал наляво и надясно, че на 31 март 1998 г. Бог ще слезе на Земята в космически кораб и ще вземе със себе си само Чен и неговите последователи. След като това не се случило, „пророкът“ все пак признал, че е говорил пълни глупости.

3. През 2000 г. се разпространил слух, че бъг ще удари всички компютри по света и това ще доведе до постепенно изчезване на цивилизацията. По това време милиони долари били похарчени за обновяване и защита на компютърните системи.

4. През 2008 г. много хора се опасяваха, че Големият адронен колайдер в ЦЕРН ще отвори черна дупка, която буквално ще „засмуче“ света. Учените се принудиха да обясняват, че дори и малка черна дупка да бъде създадена, тя ще се дезинтегрира веднага.

5. Радио и телевизионният „пророк“ Харолд Кампинг предрече, че светът ще свърши на 21 май 2011 г. По думите само 3% от населението щеше да оцелее. Много християнски канали в Щатите разпространяваха тези приказки, а когато нищо не се случи, Кампинг заяви, че това било „невидим Ден на страшния съд“.

6. Кой може да забрави истерията около „предсказанията“ на маите за края на света през 2012 г.? Според проучване на Reuters тогава 10% от хората на планетата са били убедени, че това наистина ще се случи. Теорията тръгна от факта, че календарът на маите предполагаемо свършва тогава. По-късно дори бе заснет игрален филм с името „2012“.

7. Нумерологът Дейвид Мийд заяви, че е използвал геометрията на пирамидите в Гиза, за да изчисли, че светът ще свърши на 23 септември 2017 г. Той твърдеше, че друга планета ще се сблъска със Земята и ще я унищожи. Е, за щастие денят мина и замина и нищо такова не се случи.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Ръкописът „Войните“ – древно предсказание за края на света

10 места, които ще оцелеят след края на света

Падна дъб, чиято гибел се счита за предвестник на края на света

Тайните архиви на Ватикана предсказват края на света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.