7 световни забележителности, на които е строго забранено да правят СНИМКИ

Снимането е забранено на много места и нарушаването на тази забрана може да доведе до глоби

Завръщайки се от ваканция, ние носим със себе си не само положителни емоции, заряд на бодрост и подаръци за семейството и приятелите, но и снимки, които улавят най-интересните и радостни моменти.

Въпреки това не е възможно да щракате с камерата навсякъде – снимането е забранено на много места и нарушаването на тази забрана може да доведе до глоби.

1. Тадж Махал

pixabay.com

Не бързайте да се разстроите:,никой няма да ви забрани да направите класическа снимка на снежнобялата сграда, отразена във водната повърхност. Но снимането на интериора е строго забранено.

Според първоначалното си предназначение Тадж Махал е гробница и снимането в нея се счита за неуважение към хората, погребани там. Бдителните пазачи наблюдават особено енергични туристи с камери в готовност.

2. Сикстинската капела

pixabay.com

Може би най-често срещаната фраза, която може да се чуе в Сикстинската капела (разбира се, в допълнение към бурни изрази на наслада) е „Не снимайте“. Може би си мислите, че тази забрана се дължи на факта, че параклисът е свещено място.

Призрачният изоставен хотел, който плаши туристите на известен тропически плаж ВИДЕО

Това отчасти е вярно, но основната причина е много по-прозаична. Работата е там, че преди няколко десетилетия японската компания Nippon Television Network инвестира голяма сума в реставрацията на параклиса и получи изключителни права за снимане и видео в сградата.

Въпреки факта, че договорът отдавна е изтекъл, италианските власти решиха да не отменят забраната.

3. Съкровищница на британската корона

Историята на британската монархия датира от няколкостотин години. Не е изненадващо, че визуалните атрибути на кралските особи, включително короната на Британската империя, са почитани от хората на Обединеното кралство и внимателно се пазят от досадни светкавици на камерите.

Morkadis

За щастие, Лондон е дом на безценни реликви и има много други интересни места за заснемане, колкото искате.

Най-страшният остров на света – място за карантина и масови гробове

4. Айфеловата кула

pixabay.com

Щастливите собственици на рамки пред главната парижка забележителност могат да бъдат спокойни, ако са се снимали през деня. Нощните гледки са малко по-сложни. Можете с чиста съвест да снимате кула с преливащи се светлини, но за да използвате тези изображения за търговски цели, ще трябва да получите специално разрешение.

5. Пентагон

Снимка: pochivka.blitz.bg

Тук всичко е много ясно – Пентагонът , в който се помещава централата на Министерството на отбраната на САЩ, е крепостта на националната сигурност на Съединените щати, затова фотографирането и видеозаснемането в околностите е строго забранено.

Единственото изключение е Мемориалът на Пентагона, който е популярна туристическа атракция.

6. „Тайната вечеря“ от Леонардо да Винчи

pixabay.com

Можете да се възхитите на световноизвестното творение на Леонардо да Винчи в манастира Санта Мария деле Грацие в Милано. Вярно е, че всичко ще се ограничи до възхищение, тъй като фотографирането на фреската е строго забранено, Според експерти светкавиците на камерата могат да я повредят.

Тези, които нарушават тази забрана, ще се сблъскат не само със заплашителни викове на домакините, но и с общественото порицание. Например през 2013 г. снимка на Дмитрий Медведев и Силвио Берлускони обиколи всички италиански вестници, в които двамата премиери се усмихваха сияещо на фона на Тайната вечеря.

Италианците наистина бяха възмутени от такова отношение към шедьовъра.

Ако обаче смятате, че е непростимо да оставите Милано без снимка с Тайната вечеря на заден план, има изход и доста законен. Специално за феновете на Instagram точно копие на стенописа виси в съседната стая с оригинала, където можете да се снимате без ограничения.

7. Мавзолеят на Ленин

pixabay.com

При цялото желание да се снима водачът на световния пролетариат в последното му убежище няма да стане: забранено е влизането в мавзолея с фото и видео оборудване, торбички и бутилки течност.

Контрабандата на камерата няма да работи, защото всички се проверяват на входа с детектор за метал.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

15 поразителни забрани и ограничения в Северна Корея

Забранената планина, която никога няма да изкачите

Забранените градове в Русия

9 отровни американски храни, забранени по света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.