8 места на Земята, където човешки крак не е стъпил

Учените всяка година откриват неизвестни досега на науката видове животни и растения

Все още има места по света, недокоснати от цивилизацията. Учените всяка година откриват все повече и повече неизвестни досега на науката видове животни и растения. Изчерпателното проучване на някои места може да отнеме много години. Днес ще ви разкажем за някои от тези места.

Долината Джавари, Бразилия

Снимка: pochivkablitz.bg

Това е регион, в който живеят най-малко 14 амазонски племена, които нямат контакт с цивилизацията. В момента това е едно от най-изолираните места на планетата. Правителството защитава от натрапници, границите се контролират от специални сили под ръководството на федерална агенция.

Камчатка, Русия

Снимка: pochivkablitz.bg

Колкото и да е странно, в Русия също има доста малко проучени територии. Една от тези територии е Камчатка. Има повече от триста вулкана. Местната флора и фауна е богата и многообразна, има около 400 хиляди местни жители.

Намиб, Република Намибия

Снимка: pochivkablitz.bg

Намиб на езика Нама се превежда като „място, където няма нищо“. И това е вярно, цялата територия на страната е представена от пустинята Намиб. Пустинята е една от най-старите (повече от 80 милиона години) и засушливи в света. Но все пак тук има живот, в допълнение, тук са проучени богати находища на уран и волфрамова руда.

Папуа-Нова Гвинея

Снимка: pochivkablitz.bg

Остров на запад от Тихия океан, вторият по големина остров в света. Той има около 7 милиона души, но много места от него остават неизследвани. Наскоро бяха проведени изследвания, които позволиха на учените да открият повече от хиляда вида флора и фауна, повече от сто от които досега не са били известни на науката. За съжаление, развитието на широката територия е възпрепятствано от правната система на страната и много високите разходи за развитие на вътрешната инфраструктура на острова.

Гренландия, Дания

Morkadis

Снимка: pochivkablitz.bg

Въпреки че викингите са дошли тук преди повече от хиляда години, много неизследвани територии остават вътре в острова, особено в северната част. Около 80% от територията е покрита с ледена покривка, което значително усложнява изследването на региона. Възрастта на леда се изчислява на 120-140 хиляди години!

Острови Питкерн (Великобритания)

Снимка: pochivkablitz.bg

Петте острова, изгубени в средата на Тихия океан, са една от най-слабо населените места в света. През 2014 г., според експерти, е заселен само един от островите. Там живеят само 56 души. Няма въздушна комуникация с островите, от най-близкото крайбрежие на Нова Зеландия ще отнеме около десетина дни плаване.

Острови Палаван, Филипини

Снимка: pochivkablitz.bg

По-голямата част от острова е заета от джунгла, мангрови гори и планини. Редките експедиции постоянно откриват нови видове растения и животни. Много видове са ендемични. Но най-важното за откривателите е да внимават с местните хищни растения, които са огромни и  могат дори да погълнат малка маймуна.

Полуостров Кейп Йорк, Австралия

Снимка: pochivkablitz.bg

Стигането до полуострова е изключително трудно. Няма асфалтов път, а черният път в дъждовния сезон се превръща в пълна каша. Единственият начин туристите да изследват района е от хеликоптер. Около 20 хиляди души живеят на полуострова в пълна изолация, основно местни аборигени.

Това не е целият списък с интересни, недокоснати места. Има много повече от тях на Земята, може да се гадае само кога ще стигнем до всички краища на нашата планета.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Племето чероки – история и култура

Последните племена на планетата, които могат да ви изядат или принесат в жертва

Племето, в което черпят гостите със секс

Обезобразените жрици на смъртта от племето мурси ще ви ужасят

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.