8 недостатъка на това да си много интелигентен

iq

Интелигентността е нещо много хубаво, но има ли и негативни страни? На този въпрос отговаряха потребители на сайта Quora. Вижте една класация на недостатъците на това да си много умен, изготвена на базата на отговорите:

Поставят разума пред емоциите

Много умни хора не успяват да изразяват емоциите си, смята потребителят Маркъс Гедулд. Особено ако не са от най-разговорливите. Те винаги размишляват и мерят думите си.

Така и не разбират какво е да полагаш много усилия

Някои потребители на Quora считат, че на много интелигентните хора им е по-лесно в работата и живота, защото са им необходими по-малко усилия. Този въпрос, обаче, е спорен. Според други, високото IQ не гарантира успех, защото за него освен интелигентност се иска още постоянство, упорство и амбиция.

Хората очакват от тях много

Хората очакват от високо интелигентните винаги да бъдат на върха, да постигат огромни резултати, да бъдат най-добрите в колектива и т.н. На тях им е трудно да разговарят за слабостите и съмненията си. Когато се провалят пък, това се приема много по-зле, отколкото, ако друг се провали, тъй като е изненадващо.

Хората могат да се дразнят на това, че винаги ги поправяте

Никой не обича всезнайковците. Умните хора често изпъкват с компетентност, но това може да дразни другите и да ги кара да ви завиждат.

Премислят повече, отколкото трябва

Много интелигентните хора често обмислят и анализират. За някои хора това е пречка, защото ги спъва да вземат решения. Те постоянно обмислят евентуалните последствия от всяко действие и се тревожат прекалено.

Взискателни са към останалите

Трудно се сприятеляват и са по-взискателни в избора на партньор, тъй като търсят човек на тяхното ниво, а това може да бъде трудно.

Завиждат им

Morkadis

В работата всички колеги гледат на тях като на огромна конкуренция.

Разбират колко малко знаят

Хората, които са много интелигентни, разбират и колко много има още да се научи (За разлика от по-глупавите, които мислят, че знаят всичко).

инфо: profit.bg

Вижте още: 

ОТ НЕЖНОТО ЦВЕТЕ ДО ПСИХОПАТА: ТРАГЕДИЯТА НА НАРЦИСА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Во 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.