8 умопомрачителни факта за човешката раса (част 2)

тяло

продължение от част 1

Европейците са бели заради
витамин D

Като говорим за големи физически вариации сред хората, има доста очевиден въпрос, който трябва да засегнем: Ако всички произлизаме от чернокожите африканци, защо тогава има и бели хора?

Също както азиатските белези са еволюирали в отговор на по-студения климат, светлата кожа, според някои експерти, се е появила в отговор на по-слабата слънчева светлина в северните части на Европа.

Всичко е заради витамин D. Произвеждаме този важен витамин в кожата си, когато се излагаме на слънце и макар тъмната кожа да предпазва от вредните УВ лъчи, тя пречи на производството на витамин D при слабото европейско слънце. Недостигът на витамин D води до, наред с други неща, рахит, причиняващ деформации и дори смърт.

Това означава, че светлата кожа може да е избрана от еволюцията, тъй като онези с по-тъмна кожа са имали по-малък шанс за оцеляване при слабото слънце.

Мозъците ни са се свили

През по-голямата част от човешката еволюция, мозъците ни малко по малко са ставали по-големи. Това е един от показателите, с който определяме колко напреднал вид сме. През последните 10 000 – 20 000 години обаче, природата е дала на заден ход и мозъците ни са започнали да се смаляват.

Едно възможно обяснение за това е, че големият мозък изисква много енергия, затова сме започнали да развиваме системи за съхраняване на информация извън мозъка (рисуване, писане, хард дискове и т.н.).

Друга, малко по-тревожна вероятност е, че това се дължи на факта, че сме се опитомили в нашия модерен свят. Знаем, че когато опитомим животните, мозъците и телата им също стават по-малки, понеже вече нямат нужда да се справят сами в дивата природата. Понеже на практика сме се изолирали от хищническия животински свят, ние също се нуждаем от по-малко енергия, за да останем живи.

Или е това, или просто затъпяваме.

Всъщност не сме физически слаби

Като говорим за мозъци, изглежда много хора смятат, че големите ни стари мозъци са единствената ни линия на защита в бруталното животинско царство. Нямаме големи нокти, нито остри като бръсначи зъби, така че как сме се изкачили до върха на хранителната верига? Определено не можеш просто да надхитриш всичко живо.

Оказва се, че имаме много по-голяма физическа мощ, отколкото си мислим. Като бозайници, и особено примати, също така сме отлични плувци, което ни дава потенциала да прекосяваме трудни терени и да ловим риба в дълбоки води.

Morkadis

Също така сме отлични бегачи. Да, вероятно няма да надбягаме пума, но на дълги разстояния хората са изключително издръжливи. Можем да продължаваме и да продължаваме, способни многократно да си вдъхваме сили и просто да изтощим плячката до смърт.

Радио сигналите ни са достигнали далечни звезди

За краткото време, през което сме съществували, сме упражнили влиянието си не само върху тази планета, но също и в космоса.

Откакто сме започнали да предаваме радио сигнали преди повече от век, те се разпространяват със скоростта на светлината в нещо като мехур около Земята.

Макар в мащаба на вселената 100 светлинни години да е капка в океана, този мехур всъщност вече обхваща много звездни системи. На 74 светлинни години сигналите включват и телевизионните ни предавания.

Може ли далечни цивилизации около далечни звезди да гледат старите ни сериали и да слушат старите ни радио програми?

Човешката експлозия

Човешката раса е стигнала от шепа племена на ръба на изчезването до доминиращ вид на планетата.

Отнело ни е доста време. Милиони години сме живели диво. Огънят ни е дал известен тласък и сме живели хиляди години като групи ловци.

Нещата наистина потръгват със земеделието, което ни е позволило да произвеждаме много храна, а свободното си време да инвестираме в граденето на селища, градове и евентуално мегаполиси. След това сме имали време да седнем и да мислим за наука, изкуство, инженерство и религия. Изградили сме империи, популацията е нараснала многократно.

Сега, само за последните 50 години, популацията се е удвоила. През следващите 2 дни човечеството ще генерира повече информация, отколкото сме създали от зората на цивилизацията до 2003 година.

Човечеството продължава по тази траектория, като предстои да направи първите си крачки към превръщането си в междупланетен вид. Имайки предвид темпото ни, кой знае къде ще бъдем след милион години?

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.