800 сектанти от Клонка Давидова чакали Христос през 1959 година

5

Религиозната общност Клонка Давидова е основана през 1934 година от българина-емигрант Виктор Хутев. Той бил отлъчен от Църквата на адвентистите от седмия ден и създава нова секта в САЩ, която остава в историята с едно най-големите масови самоубийства.

Хутев купува парче земя край град Уейко, Тексас и се заселва там заедно с първите си последователи. Построяват магазин, училище и започнали да наричат общността Планината Кармел по името на библейската планина Кармел в Израел.

Последователите на българина вярвали, че той е въплъщение на пророк Илия, слязъл от Рая, за да възгласи Второто пришествие. В годините, когато Хутев оглавявал сектата, се следвали серия от правила, одобрени от лидера.

Българинът издава и две книги – първи и втори том на Тоягата на Пастира, в които заявява, че е пророк и обявява, че настъпва новото Израелево царство.

Пророкът Хутев и съпругата му Флорънс живеели в подножието на планината Кармел. Заедно събират пари и там построяват първите сгради от бъдещия комплекс, който щял да разполага с няколко луксозни къщи, изкуствено езеро и училища.

Преди да почине, българинът обявил своята съпруга за своя наследница и заявил, че неговото дело е приключено. Като лидер на сектата обаче Флорънс прави фатална грешка, с която губи доверието на последователите си.

Тя прави пророчество, че на 22 април 1959 година Божието царство ще слезе на земята. 800 души от Клонка Давидова разпродали имуществото си в очакване на второто пришествие, но когато Христос не слязъл от небесата, били разгневени, а Флорънс била принудена да напусне общността.

Най-големият скандал с тази секта обаче тепърва предстоял и повод за него става новия лидер Дейвид Кореш. Майка му е 15-годишна, когато го ражда. Никога не научва името на биологичния си баща, а пастрокът му системно го изнасилвал.

Кореш бил с тежка форма на дислексия, заради което в училище непрекъснато му се подигравали. Напуска училище и известно време се занимава с дърводелство. На 20 години става член на Църквата на адвентистите от седмия ден.

3

Дейвид Кореш

Там се влюбва в 15-годишно момиче, което забременява от него, но родителите им забраняват да сключат брак. Тогава Кореш започва да пише гневни текстове против Библията и традиционното християнство.

През 1981 година се преселва в град Уейко, опитвайки да стане новия лидер на Клонка Давидова, но е изгонен. Той обаче не се отказва, а се връща с оръжие и 7 последователи. Стрелят по тогавашния лидер на сектата Джордж Родън и успяват да го ранят. Кореш е арестуван за опит за убийство, но в последствие е освободен.

Атаката обаче му осигурява лидерството в Клонка Давидова. Последователите му го смятали за земното въплъщение на Христос, а самият той бил по-скромен като се наричал само Божи агент.

Morkadis

Първото, което прави на власт, е да отмени всички бракове и да обяви всички жени за свои съпруги, като заявил и че децата им могат да го смятат за баща. Това кара много от сектантите да напуснат.

През 1992 година Бюрото за контрол над алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия на ФБР започва да разследва Клонка Давидова. Появяват се сигнали, че Кореш организирал изнасилвания на деца и се снабдявал с незаконно оръжие.

Комплексът на общността е обграден в началото на 1993 година, но Кореш открива огън и убива няколко агенти на ФБР. Обсадата продължила 51 дни, след което е дадена заповед за атака. Танкове влизат в дървената къща, а вътре е вкаран сълзотворен газ.

Но изненадващо от постройката тръгнал пожар, който изпепелява Дейвид Кореш и останалите 82 последователи, които решили да отнемат живота си, вместо да го предадат.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Опасен ли е Ватиканът за света? Обвиняват църквата за множество убийства, включително на Линкълн и Кенеди

Как Чарлз Менсън се превърна в най-известния убиец на XX век

Най-бруталните самоубийствени култове

8-те най-скандални папи в историята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.