800 000-годишна човешка следа в африканската пустиня

3

Археолози са открили при разкопки отпечатък от крак в пустинята в Югоизточна Еритрея (държава в Източна Африка на брега на Червено море). При изучаването му се оказало, че това може да е първата следа наш прародител – изправения човек (Homo erectus).

По оценките на експертите от Националния музей на Еритрея и Римския университет Ла Сапиенца размерът на крака съответства на съвременния 45-и размер. Отпечатъкът е бил оставен в пясъчни наноси преди около 800 000 години, тоест в доледниковата ера, известна също като еоплейстоцен – тогава на това място е бил брегът на голямо езеро.

„Отпечатъците са се съхранили на закалени от Слънцето пясъчни наноси, които някога са били частично потопени. Засега сме успели да възстановим малка част от тях – около осем квадратни метра площ“, разказва Алфредо Копа (Alfredo Coppa), антрополог от университета Ла Сапиенца.

По думите му посоката на следата отразява движение от север на юг и по-скоро грешка в определянето на собственика на отпечатъка не може да има, тъй като H. erectus е би единственият вид хоминид, населявал тези територии в това време.

Ако това наистина е така, важността на находката е просто неоценима – това е първият известен отпечатък от крак на H. erectus, който ще помогне да се хвърли светлина на еволюционната история на човечеството. Този вид е бил физически близък до съвременния човек, но походката на неговите представители се е отличавала съществено. Отпечатъкът изобразява детайлно положението на пръстите на краката, включително и свода на стъпалото.

Сега по този отпечатък антрополозите възнамеряват да получат нови данни за нашите предци, например следата може да разкаже за масата на тялото на своя собственик, походката и дори социалното поведение.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.