Червен конец за здраве

конецОбикновени хора и известни личности връзват на китките си червен конец, за да ги предпазва от лоши погледи и да им носи здраве. От къде идва тази традиция?

Ако се обърнем назад и погледнем в миналото, суеверието свързано с червения конец е толкова старо, че не може да се каже със сигурност кога и къде е започнало. Хората са го връзвали по ръцете на децата, болните и булките, за да им донесе здраве и да ги предпази от болести и лошите погледи на завистниците. Червен конец се е връзвал и на животните и овошките, за да може годината да е добра и плодородна.

В миналото се е смятало, че хората родени със светли сини или зелени очи могат да урочасват, макар и несъзнателно.

Традицията повелява червеният конец да бъде завързан от най-старата жена в къщата или от тази, за която е най-малко вероятно да има лоши помисли – това най-често е майката. В момента в който се правят възлите на конеца, мислите трябва да бъдат задължително положителни.

Никога не давайте на външен човек да връзва конеца ви, дори да мислите, че е най-добрият ви приятел. Той може да вложи негативна енергия и дори една, макар и неволно допусната негативна мисъл, може да направи така,че червеният конец да ви навреди, вместо да ви пази и помага.

Обичаят в България е на Игнажден (празнува се на 20 декември) всички в семейството да си завържат червен конец. Църквата отрича ритуалите с червен конец (тя какво ли не отрича, бел.ав.), защото това противоречи на каноните и се смята за езическо действие.

Има голямо значение на коя ръка ще завържете конеца. Според някои поверия жените трябва да връзват конеца на лявата, а мъжете на дясната ръка.

Според други поверия конецът, завързан на лявата ръка ще ви предпази от магии и лоши очи, а ако конецът е завързан на дясната, то тогава ще ви пази от собственото ви неблагоразумие и глупави постъпки.

Според последователите на кабала, конецът се връзва винаги на лявата ръка, защото силите на злото винаги атакуват човек от ляво.

Но защо конецът трябва да е непременно червен?

Смята се, че червеният цвят символизира течащата във вените кръв и олицетворява личната енергия и сила. Освен това червеното е цвят, който е използван в редица религии – исляма, християнството, индуизма.

Кабалистите също разчитат на силата на червения конец. Според тях  той е енергиен канал, който може пряко да повлияе върху съдбата на носителя си, както и да го защитава от злини и нещастия. Кабалистите съветват конеца да бъде завързан със седем възела, като при правенето на всеки един трябва да се изрича специална молитва. Отново е задължително ритуала да се направи от много близък и доверен човек.

източник: rozali.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.