Екстремни традиции

клВ днешно време не може да се каже със сигурност от къде идва популярността на разтеглените уши (флешове), кои са били първите хора, които са започнали да го правят и защо. Модата е навлязла в много страни и култури, включително и в нашата.

Най-често срещаните причини за разкрасяването на тялото при различните племена са съответните религии, които изповядват, различните стереотипи за красота и сексапил, ритуали, достигане на определена възраст, значимост и място в обществото и йерархията и много други.

Хора със специфичен външен вид могат да бъдат срещнати на най-различни места. От големите и развити държави до племената, населяващи Африка, Южна Америка и някои острови.

 

я1Племето Апатани

Хората от Апатани обитават долината Зиро, която се намира в Североизточна Индия. Жените от племето били считани за най-красивите по тези места. Красотата им била толкова голяма, че те се принуждавали да се загрозавят, като по този начин се предпазвали от небезите на мъже от други племена. Загрозяването ставало, като на ноздрите се пробивали две големи дупки, които постепенно се разширявали и се запълвали с дървени тапи. Макар и доста стара, тази традиция все още се практикува.

 

я2Племето Динка

Тази „разкрасителна“ практика и широко разпространена в Судан. Прилага се върху млади жени – като емблема за красота, както и при мъже – знак за мъжественост. Магьосникът на племето нагорещява нож и го опира в определени точки на лицето, като оставя белези за цял живот. Много важно е по време на ритуала човек да не показва по никакъв начин, че изпитва болка. Ако заплаче или закрещи, може да загуби уважението на общността.

 

я3Остров Пукет

Някои тайландски племена практикуват пробиване на устната кухина с различни остри предмети. Този брутален ритуал символизира преминаването от детството към зрелостта.

Всяка година по време на 10-дневния вегетариански фестивал в Пукет, стотици млади хора пробиват лицата си. Някои от практикуващите изпадат в транс и твърдят, че по този начин влизат във връзка с боговете.

 

я4Остров Бали

Morkadis

В Бали има практика да се изпилват предните зъби. Това се прави с подръчни средства, специално направени за целта. Зъбите се изпилват, защото са превъплъщение на негативните емоции.

Изпилването присъствало и в традициите на маите, но било предназначено само за хора от висшето общество.

 

я5Племето Папуа

Тази традиция се прилага върху мъжете от Нова Гвинея и по-специално от племета Папуа.

Церемонията трае седмици наред и е доста болезнена. Старейшината на племето нарязва кожата на младите мъже по определен начин, за да заприлича на алигаторска. Според техните вярвания по този начин алигаторите ще отнесат детското, което е останало в младежа и ще го превърнат в мъж.

 

я6При тази телесна модификация долната или горната устна се пробиват и постепенно се разширяват, като дупката се запълва със специални приставки.

Предполага се, че този обичай е възникнал преди няколко хиляди години. Днес все още се практикува в Африка и Южна Америка.

Не е ясно поради какви причини е започнала тази мода, предполага се, че по този начин човек е показвал значимостта си в племето.

 

я7Жените, населяващи северен Тайланд и Кения са известни със своите неестествено дълги вратове, които са поддържани от метални халки. Колкото по-дълъг е вратът, толкова по-красива е жената. При някои жени броят на халките достига 25.

Всеобщото схващане е, че ако халките бъдат свалени, вратът ще се пречупи, защото е прекалено дълъг и тънък, за да издържи тежеста на главата. Това не е вярно.

Първата си халка момичетата получават на 5 годишна възраст. Постепенно броят им се увеличава, докато достигнат 25, а теглото – 2 килограма. Истината е, че металните халки не удължават врата. С тежестта си те притискат ключицата към гръдния кош и вратът изглежда издължен.

 

 

 

Един коментар
  1. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.