Езерото на скелетите

р1Много алпинисти и планинари са загубили живата си по склоновете на Хималаите. Ледената прегръдка на планината пази телата им и вероятно по-голямата част от тях никога няма да бъдат открити.

Но не само суровите условия могат да бъдат причина за гибелта на хората.

През 1924 година е открито езеро, пълно със скелети. Все още няма рационално обяснение какво точно се е случило на това място.

Това езеро се нарича Рупкунд и е открито съвсем случайно през първата четвърт на 20 век. Разположено е в индийския щат Утаракханд на 5029 метра надморско равнище. В близост до него не минават никакви пътища.

Езерото придобива популярност, когато от водите му са извадени над 500 човешки скелета и най-различни предмети. Хипотезите и обясненията на археолозите за тази зловеща находка са най-различни.

Според някои скелетите са на древни хора, които са живели в близост до езерото и масово са измрели от някаква епидемия или са загинали при военни действия. Друго предположение гласи, че може би са измрели от някакво природно бедствие – земетресение, пожар или свлачище, което ги е затрупало.

Когато е направено по-задълбочено изследване на останките е установено, че по-голямата част от черепите имат тежки фрактури. Според археолозите обяснението може да се крие в буря, придружена с градушка. Огромни ледени късове, които са застигнали хората, които не е имало къде да се скрият и са загинали под тежките удари.

р2Ако се обърнем назад към древните хималайски песни, приказки и предания, можем да намерим известно потвърждение на горните твърдения. Легендите разказват, че кралят на Канудж не се вслушал в съветите на шаманите си и с това разгневил боговете. Той отишъл на поклонение на богинята Нанда Деви, придружен от цялата си придворна свита, включително и бременната кралица, като преминали напряко през свещените земи на индийската богиня.

Когато поклонението свършило и решили да се връщат, кралицата започнала да ражда. Дала живот на детето си в пещера, намираща се в близост до езерото Рупкунд. Богинята Нанда Деви страшно се разгневила за това, че хората преминали през свещенните и земи и решила да погуби всички, като им прати градушка от огромни ледени късове.

Дали легендата  е истина никога няма да разберем. Направените ДНК тестове показват, че останките са на възраст около 850 години. Интереснен е фактът, че половината скелети са на неестествено ниски хора. След направените анализи се установило, че костите са носители на генетични мутации, неприсъщи за хората, населяващи тези региони.

Въпреки, че е изминал почти век от откриването му, Езерото на скелетите все още упорито крие своята тайна.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.