Facebook е провел таен експеримент за емоциите на потребителите

фейсбукНай-голямата социална мрежа в света Facebook е манипулирала  новинарските полета на близо 690 хил. от своите потребители без тяхното знание. Това става ясно от материал в списание Proceedings of the National Academy of Science, издавано от Академията на науките на САЩ. Целта е била да се разбере как се разпространяват положителни и отрицателни събития чрез социалните мрежи и дали може да се влияе върху настроението на потребителите, предава ZDNet.

Според изследователите „личните контакти и невербалните сигнали не са абсолютно необходими, за да се предизвикат емоции“. За да докажат своята хипотеза, те са разделили според The Verge близо 690 хил. англоезични потребители на Facebook на две групи. Някои са получавали през определен период в новинарското си поле само новини, които би трябвало да предизвикат положителни чувства, в други са получавали само новини с негативно съдържание.


„Ако даден човек зареди своя новинарски поток, вероятността да види емоционално съдържание, е между 10 до 90 на сто,“ цитира The Verge изследователския доклад. Посланията, които са били предоставяни в рамките на изследователския проект на засегнатите потребители обаче продължават да бъдат видими при всеки негов приятел или след презареждането на RSS новините. Изследователите също така не са променяли препращани между потребителите директни съобщения.

фейсбук 1В допълнение изследователите подчертават, че този вид манипулация е разрешена от общите условия за ползване на Facebook. При регистриране във Facebook потребителите разрешават техните данни да могат да се използват и за изследователски цели. „Въпреки че в условията за ползване не пише нищо за промяната на неща като RSS новините, малко вероятно е Facebook да накърни своите условия за ползване заради експеримента“, коментира The Verge.

Според материал на The Atlantic не всички учени са били убедени в законосъобразността на изследването. „Бях притеснен, докато не говорих с авторите и те ми казаха, че тяхната етична комисия е одобрила изследването, защото и самата Facebook постоянно е манипулирала RSS новините на своите потребители“, цитира вестникът Сюзън Фиск, професор по психология в университета в Принстън. „Разбирам защо хората са притеснени“.

„Причината, поради която извършихме изследването, е, че за нас е важно емоционалното въздействие на Facebook и на хората, които използват нашите продукти“, се казва в изявление от Адам Креймър, член на Data Science Team към Facebook и съавтор на изследването. „Ние ясно заявихме в изследването какви са нашите цели“. Facebook се е опасявал, че потребителите може да се почувстват зле и самотно, ако четат само позитивни послания от приятелите си, или вече няма да посещават Facebook, ако техните приятели са твърде „негативни“, добавя Креймър.

инфо: http://www.investor.bg/

Mожете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.