Интересни факти за най-студеното място в света

 

Студено ли в е през зимата? А можете ли да си представите, че вие всъщност не знаете какво е истински студ. В село Оймякон, Русия, температурите са падали до -71°С (измерена от метеорологичната станция Томтор през 1933 г.), което го прави най-студеното населено място на света. По неофициални данни, температурата в селото е падала до -82 °C през 1916 г. И въпреки това тук живеят над 500 души. Нека видим няколко любопитни факта за живота в най-студеното място на планетата:

Въпреки че в Оймякон официално са регистрирани най- ниските температури на земята от -71.2°С , той има цели двама съперника: единият е съседното село Томтор, а другият е град Верхоянск в Якутия. И двата града твърдят, че при тях са имали и по-ниски температури, но това не е било регистрирано от метеорологичните служби.

Оймякон е разположен в потресаващо живописна долина. Районът, в който се намира, прилича на гигантска чаша с дъно от лед, заобиколено от планини. Всичко свети, проблясва, наоколо тичат елени и хъскита, а самите якутци са усмихнат народ. Едва ли пътешественикът може да пренебрегне такава романтика.

Кравите в Оймякон носят сутиен. Да се занимаваш със селско стопанство в най-студеното място в света е само по себе си геройство. Но местните жители проявяват изобретателност в борбата с температурния режим. Те, например, изобретили специален сутиен за крави , за да не замръзва млякото във виметата.

Водката не помага. Ако решите да се стоплите с класическото руско средство срещу студа – водката, в Оймякон, по-добре се обадете предварително в болницата. От студа течността ще замръзне в гърлото ви.

Има явление, което местните са нарекли „шума на звездите“. Това е феномен, който се случва, когато въглеродният диоксид, изпуснат с дъха на човека, моментално замръзва в студа, издавайки леко шумолене. – В Оймякон прекарват цяла зима, без да гасят двигателите на автомобилите. Един път изгаснал, двигателят замръзва и повече не може да бъде запален.

инфо: http://profit.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.