Biobulb – крушката, която се захранва чрез бактерии

крушкаГрупа студенти от Университета на Уисконсин са измислили начин да си осветяваме домовете без електричество. Наречена Biobulb, технологията разчита на живи бактерии, които да осигуряват светлина.

Discovery News съобщава, че Biobulb ще включва генно модифицирани видове E.coli – вид бактерии, живеещи в червата на хората и други животни. „Обикновено тези бактерии не светят в тъмното, но учените планират да въведат ДНК линия у микробите, която ще им даде гени за биолуминесценция. Бактериите ще светят като светулките, медузи и биолуминесцентния планктон.“

„Biobulb е по същество една затворена екосистема в буркан,” казва биохимикът Майъл Зайкен относн проекта. „Тя ще съдържа няколко различни вида микроорганизми, като всеки организъм ще играе роля в рециклирането на жизненоважни хранителни вещества, от които всяка една от другите микроби се нуждае, за да оцелее.“

Екипът планира да експериментира с различни техники за борба с мутациите в плазмида, с различен цвят на излъчваната светлина и с различни методи за „включване“ – за активиране на светещите бактерии.

Наличието на околната светлина през деня ще помогне на бактериите да живеят и да растат, така че за Biobulb навярно ще може да свети в продължение на дни и месеци наред.

инфо: GreenTech.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.