Ksar Ouled Soltane – средновековно зърнохранилище в Тунис

1

Разположен на около 20 км южно от градTataouine, в южната част на Тунис, Ksar Ouled Soltane е привлекателен и добре запазен крепостен хамбар, построен от берберите през 15 век. Изграден от кирпич, той разполага с две дворни места и наподобява крепост. В Средновековието зърнохранилищата често са подсилвани по този начин, за да спрат набезите за храна. Подобно на други житни складове, създадени от берберските общности, и този се намира на върха на хълм, за да може по-лесно да бъде предпазен.

Ksar Ouled Soltane първоначално е построен през 15 век и разполага със стотици помещения, наречени ghorfas, за съхранение на зърно. По-късно, през 19 век, към хамбара е добавен втори двор, а броят на помещенията достига близо 400. Те са построени на четири етажа и са достъпни от стръмни външни стълби. Всяко зърнохранилище се използва от едно семейство. В продължение на пет века номадските племена са ги използвали за съхранение на зърно и маслини. В петък следобед двора на хамбара е бил място за срещи на хората, които в по-голямата част от годината са прекаравали времето по пасищата с техните козе, овце и камили.

Ksar Ouled Soltane се появява във филмите Star Wars като кварталите на робите, където Анакин и майка му са живели. Хамбарът е ремонтиран през 1997 г. и възстановен в първоначалния му вид, макар и с цимент, а не с оригиналните материали от кал и тухли. Днес е популярна туристическа дестинация.

2

2

4

5

инфо: hobyto.com

Вижте още: 

9 ИЗВЕСТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ПОГЛЕДНАТИ ПОД ДРУГ ЪГЪЛ (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.