Mандрагора – растението, което омагьосва

Снимка: popantofi.com

Mандрагората (mandragora) е покритосемено растение от семейство Картофови (Soalanaceae)

Техните корени съдържат психоактивни алкалоиди. А поради приликата им с човешка фигура, в древността са им приписвали магическа сила.

Има много легенди за произхода на мандрагората и нейните свойства.

Древните араби и немците вярват в мандрагората и в демоничните духове, напомнящи малки човечета, които живеят в растението.

В Древна Гърция мандрагората е наричана растение на Цирцея – богинята на вещиците, която приготвя от корените му сок и го използва, за да превърне спътниците на Одисей в свине.

Средновековните магове нощем събирали корените й под бесилата, на които умирали неразкаялите се престъпници. Корените се мият във вино и се увиват в коприна и кадифе. След това се хранят със свещени просфори, откраднати от църквата по време на причастие.

Мандрагората се слави като растение, способно да усилва любовното влечение и плодовитостта, известно под названието любовни ябълки. В книгата „Битие” безплодната Рахел – жената на Яков,изяжда корени от и зачева Йосиф. Мандрагора дават на жените, за да раждат те повече синове.

Арабските мъже носят корените й като амулети за усилване на мъжествеността

От легендите е известно, че мандрагората се свива при приближаването на човек. Докосването до нея може да е фатално. Изтръгната с корен, мандрагората пищи и кърви, а този, който го направи, умира в мъчения.

Растението се използва като кукла във вуду магията

Вещиците могат да свещенодействат, представяйки си фигурата на този, против когото насочват магията си. Мястото, на което вещицата увреди мандрагората, неизбежно ще бъде наранено и при човека.

В Германия селяните правят от просени зърна очи за своите мандрагори и се държат любезно с тях: къпят ги, обличат ги, повиват ги, понякога ги поставят в ковчег. Всичко това е с цел да получат възможност да се посъветват с растението по важен въпрос.

Във Франция мандрагората е смятана за растение на елфите. Крият я в тайни чекмеджета, тъй като притежанието й е опасно, защото собственикът й се преследва за магьосничество.

Ясновидците употребяват мандрагора за усилване на способностите, което им позволява да сънуват пророчески сънища. Някои твърдят, че растението може да се види нощем, тъй като свети в тъмното като лампа.

Коренът от мандрагора се пази в дома като силно действащ защитен талисман. Използва се в магията на образите. Малки парченца корен от мандрагора се поставят в торбички със сухи билки за защита от зли сили.

източник: popantofi.com

Morkadis

Вижте още:

Магическата сила на драцената

Всички вярваме в магии

Ментата е магическо растение! Вижте защо всеки трябва да я отглежда

Не ви трябва магия! Засадете го в дома си и парите ще завалят като из ведро

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.