Масово изчезват видове в Световния океан

мореСветовните океани са изправени пред безпрецедентна загуба на видове, сравнима с масовото изчезване на живот от праисторическия период, сочи проучване, цитирано от британските вестници.

Моретата дегенерират много по-бързо от всички очаквания заради натрупващия се ефект на няколко отделни фактора, вариращи от затопляне на климата и окисляване на морската вода до повсеместно химическо замърсяване и прекомерен риболов, пише „Индипендънт“.

Струпването на тези фактори сега заплашва морската среда с катастрофа, безпрецедентна в човешката история, сочи докладът на екип от водещи океанолози, събрани по-рано тази година в Оксфорд от Международната програма за състоянието на океаните и Международния съюз за опазване на природата.

Шокиращото предположение на работната група е, че потенциалното изчезване на видовете – от големи риби до малки корали е пряко сравнимо с петте големи масови изчезвания в геологичния период, по време на които са измрели повечето животински видове в света. Световните океани са във фаза на изчезване, пише „Дейли Телеграф“. Следващото поколение може да изгуби възможността да плува около коралови рифове или да види определени видове риба, тъй като световните океани преминават във фаза на изчезване на животински видове заради човешки дейности като прекомерен риболов и климатични промени.


Според един от цитираните експерти следващото човешко поколение ще пострада, ако позволим на морските животни да се превърнат в изчезващи видове.

Прекомерния риболов и замърсяването поставят рибите, акулите и китовете в крайна опасност и изчезването им е неизбежно, пише „Гардиън“, като се позовава на резултатите от изследването. Преминаването на торове от почвата в океаните създава огромни мъртви зони, където аноксията (липсата на кислород) и хипоксията (ниски нива на кислород) означават, че рибите и други морски видове не могат да оцелеят там.

Хипоксията, аноксията, затоплянето и окисляването са фактори, които присъстват във всяко масово изчезване на видове в океаните в историята на Земята, смятат учените. Преди 55 милиона години повече от половината от някои дълбоководни животни са изчезнали , когато атмосферни промени са създали подобни условия.

Вижте още: 

След 58 години на Земята няма да остане нито една гора

инфо: http://www.novini.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.