Минерални амулети

1Металите (скъпоценните и полускъпоценните), късовете метална руда, обикновените камъни, смолите, маслата, пясъкът, скалата попадат в групата на минералните амулети. Най-ценният сред каменните амулети не е диамантът, смарагдът или рубинът, а някой естествен камък, който е бил продупчен с помощта на такива природни сили, като дъжда и вятъра. Вярва се, че такъв камък притежава мощни магически сили и е бил високо ценен в древните общества.

Кухите камъни, в които може да се пъхне по-малък камък, също са много ценни. Някои видове скали също се смятат за много ефикасни амулети. Например в Югозападните Съединени Щати индианците Навахо изработват амулет, наречен „лекарството на говорещия камък„, от камък, събран от пещери в които има ехо. Този амулет е мощна защита срещу черна магия. Много силни са и вулканичните камъни, за които йорубите (Африкански народ, населяващ части от Западна и Югозападна Нигерия, Бенин и Того. бел.ав.) смятат, че се раждат от светкавиците и гръмотевиците. Те са различни по размери и форми и са собственост на Чанго, богът на гръмотевицата. Прогонват злото и привличат добро здраве и късмет. Йорубите наричат тези камъни одуари и ги използват в различни амулети и магически заклинания. Популярни са в Африка и Латинска Америка.

Кремък

Кремъкът, една от многото форми на силиция, вероятно е един от първите камъни, ценен от човека като амулет. В някои части на Африка се вярва, че камъните са обитавани от духове, които се почитат от отделни членове на племето. Камъните се носят като защитни амулети. Жрецът, който изработва амулета, притежава силата да затвори дух в камък или в друг природен предмет. Когато се родят децата им, австралийските аборигени приготвят определени камъни, които наричат чуринги.  Чурингата представлява плосък камък или парче дърво, върху което са изрисувани магически символи  и се държи в свещенна пещера, обща за всяко племе. Камъкът защитава своя притежател от наранявания му носи късмет през живота. Някои от тези камъни с магически символи се пазят от времето на каменната епоха.

Използването на скъпоценни и полускъпоценни камъни като амулети се простира по целия свят. В японските гробове са открити амулети , наречени магатама, или извити скъпоценности, датиращи от желязната епоха. Изработени са от яспис, червен калцедон, ахат, планински кристал и нефрит. Обикновено се пробиват в по-широкия си край и се носят на връв около врата заедно с други магически символи. Тези амулети се използват за украса на статуите на боговете и за обозначение на висок ранг. В момента магатама е един от трите символа на суверенитета на Япония. Корейците и китайците използват 2 символа магатама, за да изразят единството на мъжкия и женския принцип, известни като Ин и Ян. Смята се, че свастиката е била същия тип символ като магатама. Един от най-старите амулети, изработен отскъпоценни и полускъпоценни камъни е индийската наоратна или нараратна, известна още като бижуто с девет скъпоценни камъка.

Магатама

Споменава се в древните индийски ратнашастри, или трактати за скъпоценни камъни, където е обяснено нейното предназначение. Неоратната се оформя или като обица, или като пръстен. Състои се от рубин, диамант, бисер, корал, хиацинт, самфир, топаз, хризоберил и смарагд. Всеки от камъните символизира една от планетите. Според индусите Махаратнани, или великите скъпоценни камъни, са диамантът, бисерът, рубинът, сапфирът и смарагдът. Ценността на всеки от камъните зависи от съвършенството, а дефектните и лоши камъни се разглеждат, като източник на нещастие и лош късмет. Наоратната бил най-мощния амулет, тъй като съчетавал в себе си магическите свойства и ценните качества на планетите и камъните.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.