10 мистерии на човешкия ум

ум

Всичко е в главата ни, отдавна го знаем. Човешките движения, говорът и останалите аспекти от физическата и духовната част на живота ни са определени от процесите в мозъка, пише „МениджърНюз“.

Няма по-мощна операционна система от тази на сивото и бялото вещество, напомнят авторите от LiveScience.com. Умът ни е едно от великите творения на природата, което хората все още изследват. В него има множество сложни реакции, които не си обясняваме.

10. Съзнанието

Събуждате се сутрин рано. Виждате как слънцето изгрява. Чувате първата пролетна песен на птичките и така започвате деня си с чувството, че сте щастливи. С други думи, вие сте в съзнание (и се чувствате добре). Същността на съзнанието е комплексна тема, която вълнува научната мисъл от древността. Най-голям интерес от столетия насам до днес специалистите имат към процеса на това как мозъкът създава субективното възприятие и уникалните впечатления и преживявания.

9. Реакцията при замразяването

Вечният живот може да не е реалност, но специалистите в едно от пионерските полета на науката твърдят, че могат в бъдеще да дарят хората с два живота. В Щатите развиват дейност някои медицински центрове като този на фондацията Alcor Life Extension, където са складирани телата на починали хора, които са се съгласили да дарят останките си за експерименти.

Тези тела са поставени в големи, леденостудени вани, пълни с азот. Температурата в тези своеобразни саркофази е около минус 78 градуса. Зловещата идея на смразяващото „консервиране” на човешките останки е те да съдействат на специалистите в доказването на тезата, че хората, които току що са починали от неизлечими болести, могат да бъдат замразени и върнати към живота в бъдеще, когато се намери лек.

Тялото на американската баскетболна легенда Тед Уилиямс например е складирано в един от фризерите на Alcor. Нито едно тяло на човек, съхранявано по този начин, все още не е размразено. Учените спорят за това каква трябва да е точната температура на разтапяне, така че клетките да не се превърнат в лед и да се взривят.

8. Остаряването

 Угасването на ума. Далеч от холивудските филми, времетраенето на живота остава мистерия. Родени сме с комплекс от инструменти, които ни помагат да се противопоставяме на болестите и нараняванията. Но докато остаряваме, механизмите за възстановяване на тялото все повече излизат от форма. Мозъкът ни също започва да отказва. Вследствие на това съпротивата и устойчивостта към стреса и физическите наранявания става все по-слаба. Теориите за това защо остаряваме могат да бъдат разделени на две категории:

1. Както останалите други човешки особености, старостта може би е просто част от човешката генетика и незнайно защо, тя е от полза за организма.

2. В по-песимистичен план стареенето няма специална цел и е просто следствие от повредата на клетките с времето.

7. Природата срещу природата  

В дългия спор за това дали мислите и личността ни са контролирани от гените или от околната среда, учените събират все повече доказателства, че определена роля играят и двата фактора. Изследването на човешките гени ни даде възможност да си обясним много черти от характера на хората, които са извън техния контрол. Въпреки това натискът от връстниците и началните години обяснява много от решенията на ума по-късно.

Morkadis

6. Смехът

Той е една от най-малко разгаданите особености на човешкото поведение. При искреното разсмиване три важни зони в човешкия мозък дават сигнал – мисловната част, която помага на човека да разбере шегата, зоната за контрол на движенията, която изпраща сигнал към мускулите да се раздвижат и областта с емоциите, която провокира „гъделичкащото” чувство. Но все още е загадка защо някои хора намират за смешни тъпите шеги на брат си, а други се кикотят на страшни филмови сцени. Мнозина смятат, че смехът се явява в отговор на несъответствието – когато финалът на историите изненадва очакванията и не е трагичен.

5. Пътеките на паметта

Всеки човек не може да забрави някои неща. Например първата целувка. Как тези лични „филми” остават в съзнанието на хората толкова дълго?

Използвайки техники за отразяване на процесите в мозъка, учените изследват онези от тях, които са отговорни за съхраняването на сюжета на някои моменти от живота. Според тях сивото вещество в мозъка играе ролята на „черна кутия”. Освен това в проучванията се откроява интересен факт: мястото за складиране в мозъка съдържа както истински, така и фалшиви спомени за неща, които не са се случвали.

За да изследват спомените, учените предизвикват в участници в експерименти асоциациите с предмети, хора или места, които да ги подсетят за конкретната случка. Да бъдат извикани „фалшивите” спомени обаче е много по-трудно, защото събитията реално не са се случвали и е по-сложно да бъдат преднамерено определени неща, с които да бъдат примамени.

4. Контролът на биологичния ритъм

 Хипоталамусът в мозъка, или биологичният часовник на всеки човек, е програмиран така, че тялото ни трябва да следва 24-часов ритъм. Най-видимият ефект от този ритъм е цикълът с активния живот и съня. Човекът не може без сън! Биологичният часовник обаче определя и други важни неща в живота като вземането на решения, телесната температура, кръвното налягане, хормоните. Учените доказаха, че сверяването на този механизъм спрямо светлата част от деня се определя от хормона мелатонин. Но тайните на процесите, свързани с биологичния часовник все още са повече от разбулените загадки.

3. Фантомното чувство

80% от хората с ампутирани крайници чувстват затопляне, сърбеж, налягане или болка в несъществуващата ръка или крак. Това явление все още се изследва. Някои специалисти твърдят, че нервите, които са прекъснати, оформят нов вид връзка с гръбначния мозък и продължават да пращат сигнали към мозъка, сякаш липсващия крайник е все още на мястото си. Друго обяснение е, че мозъкът е програмиран да работи така, сякаш разполага с целия набор на тялото, с всички негови части, и е невъзможно да е другояче.

2. Сънят

Плодовите мухи спят. Тигрите също го правят. На хората сънят все не им стига. Прекарваме най-малко четвърт от живота си, докато спим. Сънят е от жизнено значение за бозайниците, категорични са учените. Продължителната липса на сън може да доведе до резки промени в настроението, халюцинации и в най-крайните случаи – до смърт.

Има две фази на съня – с бавно и бързо движение на очите. Мнозина смятат, че при първата тялото консервира енергия и изпада в състояние на хибернация. Втората фаза помага на мозъка да организира спомените. Твърдението, че сънищата отговарят на случващото се през деня, все още е обект на спорове.

1. Сънищата

Ако попитате 10 души какво са „видели” насън, ще получите 10 различни отговора. Учените все още изследват мистерията на невероятните нощни прожекции. Една от теориите: сънят е тренировка за мозъка, в която той упражнява прехвърлянето на сигнали между мозъчните клетки. Друга пък гласи: хората сънуват действия и изпитват в съня си емоции, които не ги интересуват и не чувстват през деня, защото този процес помага на мозъка да затвърди паметта и да складира спомените.

инфо: http://www.obekti.bg/

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Йордан 10 години ago
  2. Илиана 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.