Кои са най-често срещаните кошмари и какво означават според психолозите

кошамарДокато спим, мозъкът ни анализира и дешифрира всичките мисли, които са минали през главата ни през деня. Този процес обаче може да доведе както до блажени сънища, така и до стресиращи кошмари.

Като оставим настрана физиологичните ефекти, няма как да не си зададем въпроса, който между другото е задаван и от редица психолози, психиатри и пр.: има ли връзка между подсъзнанието и ежедневието ни?

С това питане идват редица други въпроси. Какво ли означава това, че умираме давейки се, докато спим? Това някаква метафора за нещата, които се случват в момента в ума ни ли е? Може би някакво усещане за настъпването на някакъв край, на някакъв финал? Или може би някакви свръхестествени сили ровичкат дълбоко в психиката ни и изваждат от там най-мрачните ни страхове? Или всъщност кошмарите са просто страничен ефект на мозъчната функция, която смесва десетки хиляди мисли едновременно?

Психологията дава едно от възможните тълкувания на 10-те най-често срещани кошмари при хората:

1. Явявате се на изпит

Явяването на изпит или попълването на тест в кошмар се свързва с неувереност в себе си и проблеми със самочувствието. Индикира усещане за това, че бивате подложени на критичен анализ, че се чувствате недостатъчно добре подготвени в живота и че не реализирате пълния си потенциал.

2. Изневяра на партньора

Случва се, когато партньорът ви не ви обръща достатъчно внимание в реалността. Може да означава, че трябва да прекарвате повече време заедно.

3. Летене

Ако контролирате полета си, това сочи за усещане за свобода и необремененост. Ако обаче не контролирате ситуацията, това може да означава, че изпитвате страх че не контролирате съдбата си.

4. Смърт

Според някои аналитици смъртта разкрива желание за положителна промяна в живота. Ако в съня си се отървете на косъм от гибелта, това вероятно означава, че изпитвате страх от провал.

5. Паяци

Ако сънувате паяци, подсъзнанието ви подсказва, че ви манипулират или, че вие манипулирате някого.

6. Голи на публично място

Morkadis

Подобен кошмар често бива свързан с усещане за уязвимост или срам. Сочи към липса на добри социални умения и страх, че някой аспект на личността е уязвим откъм подигравки.

7. Преследват ви

Това е знак, че избягвате нещо в будния си живот и че отказвате да се изправите срещу проблемите си.

8. Окапват ви всичките зъби

Ако ви окапят всичките зъби или всичката коса, това може да означава, че сте несигурни спрямо външния си вид и се притеснявате да взаимодействате с други хора. Може също така да индикира чувство на безпомощност.

9. Изгубени сте

Ако се изгубите в сънищата си, това може да означава, че сте загубили посоката си в живота или сте на път да я загубите. Подобен кошмар се свързва и със страхове за личностната принадлежност към една или друга група – дали ще успеете да се адаптирате в конкретна среда.

10. Пропадане

С този кошмар подсъзнанието ви ви предупреждава, че нещо в живота ви е извън контрол. Може да се свърже и с преживяване на разочарование или чувство за предателство от страна на доверен приятел.

инфо: http://div.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.