НАСА обяви конкурс за ловци на астероиди

астероидНационалното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) обяви награди в размер на 35 000 долара за цивилни учени, които разработят подобрени алгоритми за идентифициране на астероиди, съобщават от агенцията.

Състезанието се провежда в партньорство с компанията Planetary Resource и ще бъде първото от поредица конкурси, започващи на 17 март. Преди стартовата дата участниците могат да си създадат акаунт на страницата на състезанието и да научат повече за правилата и етапите му: http://bit.ly/AsteroidHunters

Предизвикателството пред ловците на астероиди е да разработят значително по-добри алгоритми за идентифициране на астероиди в изображения, заснети от наземни телескопи. Печелившите решения трябва да увеличат улавящата чувствителност, да намалят броя на фалшивите позитивни резултати, да преодоляват несъвършенствата на данните и да функционират ефективно на всички компютърни системи.


“За да предпазим планетата от опасността от сблъсък с астероиди, най-напред трябва да знаем къде са те”, посочва директорът на програмата за награди и конкурси на НАСА Джен Гъстетик. “Отваряйки търсенето на астероиди, ние събираме потенциала на иноваторите, производителите и цивилните учени от целия свят за разрешаване на това глобално предизвикателство”.

Гъстетик е един от домакините на панел “По-умни ли сме от динозаврите” в рамките на интерактивния фестивал South of the Southwest в Остин, Тексас.

“Масово унищожение е причината за изчезването на 75 процента от видовете на Земята преди 2 милиона години”, посочва тя в рамките на дискусията, цитирана от The Guardian.

“Цялата човешка история е едва осем секунди от космическия календар и последната секунда е всичко, което знаем днес”, казва Гъстетик. Дали сме достатъчно умни да избегнем съдбата на динозаврите, пита тя и добавя, че хората умеят да създават инструменти и имат противопоставящи се палец и показалец, с които могат да хващат. По думите й ние сме невероятно социални същества, способни да си сътрудничат и да работят заедно, за да изобретят каквото и да е – от колелото до ракетите.

инфо: http://cosmos.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.