Океанът на Титан е солен колкото Мъртво море


титанДанни от ново изследване показват, че подземният океан в Титан може да бъде също толкова солен, колкото е Мъртво море на Земята, предаде БТА.

Това е най-големият спътник на планетата Сатурн.

Титан е покрит от ледена покривка, но учените са уверени, че под повърхността на спътника има океан. Изследователите предполагат, че той може да е също толкова солен, колкото е Мъртво море, с висока концентрация на разтворени соли на сярата, натрия и калия.

Космическият апарат „Касини“ през последните 10 години, прелитайки около Титан, събра гравитационни и топографски данни. Това даде възможност на изследователите да създадат нов модел за строежа на ледената покривка на спътника.

Според новия модел дебелината на ледената покривка варира на различните места. А това означава, че океанът под нея, по всяка вероятност, е в процес на замръзване. Ако това е вярно, намаляват шансовете да съществува живот, казват изследователите.

Новите данни са предоставили още допълнителна информация за уникалната атмосфера на Титан, пише сайтът Space.com.

Вижте още: 

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МИСТЕРИИ В КОСМОСА

инфо: http://www.novini.bg/

Mожете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.