Археолози откриха най-стария казан за ракия в Обзор

а1Инсталация за която се смята, че е най-древният казан за ракия в света е открит в Обзор.

Това разкри уредникът на музея в града Илия Дочков, пише Flagman.

Находката датира от 9-ти век и впечатлява със своя вид. Тя е съставена от три съда – голям, поставен върху огъня. В него са джибрите. Втори през който минават спиртните пари и чрез глинени тръби стига до трети – медено бакърче, където дестилатът вече е охладен.

“Дотогава съдовете за производство на спирт, т.нар аламбити са били три до десет литра и изцяло служили на фокусници и алхимици. Нашият съд е доста по-голям. Той е за промишлено количество производство. Досега няма открит друг подобен съд.“, обясни Дочков.


Ракиеният казан е открит съвсем случайно от местен жител. Това е една от най-интересните находки в местния музей, който все още е със статут на музейна експозиция. Уредникът му Илия Дочков грижливо е експонирал находките, а голямата част от тях са впечатляващи, такива на които може да завиди всеки един музей или частен колекционер. Експонатите са били собственост на Дочков, събирал ги над 30 години, но с дарение наскоро ги прехвърля на кметството в Обзор.

инфо: http://www.novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.